Maia Sandu: Voi promova produsele moldovenești și voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene

Autor: , in Politic / Social / 16 aprilie, 2021, 16:51

Cele mai mari probleme din sectorul agroalimentar, cauzate de pandemie și seceta din anul 2020, au fost discutate de președinta Maia Sandu și reprezentanții asociațiilor din domeniu. Șefa statului susține că va promova produsele moldovenești și va negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene.

Seceta a adus un prejudiciu enorm, iar acțiunile incomplete și lipsa de dialog din partea guvernării i-au lăsat pe agricultori singuri în fața unei crize grave. Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii și fermierii pentru a găsi soluții imediate de depășire a problemelor”, a declarat Maia Sandu.

Într-o notă informativă a Președinției se spune că agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea, importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza.

Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură.

A fost pus în discuție și subiectul irigării. Șefa statului a rugat asociațiile să se implice activ în procesul de elaborare a strategiei pentru irigare care se află la Parlament, întrucât această strategie trebuie să corespundă necesităților agricultorilor și sustenabilității sectorului.

Am discutat despre necesitatea de a valorifica potențialul de export al produselor noastre. Angajamentul meu rămâne același – voi promova produsele moldovenești și voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare. Totodată, am menționat că am expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească”, a menționat Maia Sandu.

În acest context, șefa statului a promis că va susține agricultorii în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții de calitate în agricultură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X