Încă 48.000 doze de vaccin AstraZeneca contra COVID-19 au ajuns în R. Moldova

Autor: , in COVID-19 / 18 aprilie, 2021, 12:03

Încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, au ajuns sâmbătă în Republica Moldova.

Prin acest lot, numărul de doze recepționate de Republica Moldova prin COVAX în primul trimestru al anului 2021 atinge cifra de 86.970. Livrările COVAX vor continua în următoarele două luni cu peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Platforma COVAX a lansat de curând și un mecanism de partajare a costurilor, prin care Republica Moldova va procura peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, la prețuri foarte avantajoase. Mecanismul de partajare a costurilor facilitează în continuare accesul echitabil la vaccin, în plus față de dozele ce vor fi furnizate gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de asigurare a populației cu vaccinuri contra COVID-19. Până la ora actuală, COVAX a livrat vaccinuri contra COVID-19 în peste 100 de țări de pe toate continentele.

Mulțumim tuturor celor care au contribuit ca următorul lot de vaccinuri contra COVID-19 asigurate de COVAX să poată ajunge astăzi în Republica Moldova. Vaccinurile sigure și eficiente nu pot fi singura soluție pentru a pune capăt pandemiei: diagnosticarea rapidă și terapiile ce salvează vieți sunt, de asemenea, vitale pentru a stăvili pandemia și a accelera recuperarea globală. Deciziile luate de toată lumea vor determina când se va încheia faza acută a pandemiei”, a subliniat dr. Igor Pokanevici, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Deși vaccinurile nu sunt o panacee, în ajunul Săptămânii Mondiale a Imunizării 2021 ar trebui să reiterăm faptul că acestea nu reprezintă doar una dintre cele mai mari progrese ale medicinei moderne, ci și un bun public ce salvează viețile umane. UNICEF așteaptă cu nerăbdare ca aceste vaccinuri să fie puse la dispoziția persoanelor cu cel mai mare risc și să ajute la revenirea vieții la normalitate”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară a UNICEF în Republica Moldova.

Până în prezent, peste 90 de mii de persoane din țara noastră, adică echivalentul a 2% din populație, au primit cel puțin câte o doză de vaccin contra COVID-19, mai mult de 9 mii dintre ele fiind complet vaccinate cu două doze.

La o lună și jumătate după începerea imunizării cu vaccinuri în R. Moldova, numărul cazurilor de infecții cu COVID-19 la personalul medical s-a diminuat de la 12% la 3%, adică de patru ori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *