Papa Francisc, îngrijorat de intensificarea activităților militare din Ucraina

Autor: , in Externe / 18 aprilie, 2021, 18:08

Papa Francisc și-a exprimat duminică îngrijorarea în legătură cu „intensificarea activităților militare” din sud-estul Ucrainei. Federația Rusă este acuzată că a trimis zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera sa cu Ucraina şi în Crimeea, peninsulă anexată de ruși în 2014, iar confruntările, ce aproape se opriseră de la un armistiţiu convenit în vara lui 2020, au fost reluate în ultimul timp.

„Urmăresc cu o îngrijorare profundă evenimentele ce se desfăşoară în câteva regiuni din sud-estul Ucrainei, unde în ultimele luni s-au înmulţit încălcările armistiţiului”, a declarat Papa Francisc de la Roma în tradiţionala sa rugăciune duminicală publică din Piaţa San Pietro, potrivit Agerpres.

„Sper cu tărie că poate fi evitată o amplificare a tensiunii şi că pot fi făcute, în schimb, gesturi pentru promovarea încrederii reciproce şi pentru favorizarea reconcilierii şi a păcii, atât de necesare şi dezirabile”, a afirmat el.

„Trebuie să ne gândim de asemeni la situaţia umanitară ce afectează populaţia, una faţă de care îmi exprim solidaritatea”, a adăugat Suveranul Pontif.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi au făcut apel la Federația Rusă să îşi retragă trupele de la frontieră pentru a se ajunge rapid la o detensionare a situaţiei.

Totodată, Volodimir Zelenski, cere ca țara sa să fie primită în NATO şi UE, în faţa ameninţării ruse, şi îi îndeamnă pe europeni să treacă de la vorbe la acţiuni concrete.

Populaţia din Ucraina este majoritar ortodoxă, însă catolicii de rit oriental sunt extrem de prezenţi în vestul ţării, în apropierea frontierelor cu Ungaria, Slovacia și Polonia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *