Statele Unite și China vor coopera în problema crizei climatice

Autor: , in Uncategorized / 18 aprilie, 2021, 14:12

Statele Unite ale Americii şi China, aflate deseori pe poziţii opuse în diverse chestiuni de ordin global, au convenit sâmbătă să coopereze în importantul dosar al schimbărilor climatice, înaintea unui summit internaţional organizat de preşedintele american Joe Biden, informează Agenția France-Presse.

„SUA şi China se angajează să coopereze între ele şi cu terțe ţări pentru a aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea şi urgenţa pe care aceasta le cere”, se spune într-un comunicat comun semnat în orașul chinez Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, şi Xie Zhenhua, omologul chinez al acestuia.

În comunicat sunt enumerate multiplele căi de cooperare între primele două economii mondiale care, împreună, reprezintă sursa a aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră ce cauzează schimbările climatice.

Washingtonul şi Beijingul afirmă „consolidarea acţiunilor şi cooperarea în procesele multilaterale, incluse în legătură cu Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice în Acordul de la Paris”.

John Kerry este primul oficial al administraţiei Biden care s-a deplasat în China. Vizita reprezintă un semnal de speranţă în legătură cu faptul că cele două părţi pot conlucra în faţa provocării mondiale reprezentate de schimbările climatice, în ciuda tensiunilor dintre ele în alte domenii.

Cele două ţări „aşteaptă cu nerăbdare” summitul internaţional despre mediu, ce va fi organizat în format virtual de către preşedintele american Joe Biden săptămâna viitoare, însă în text nu se precizează dacă la eveniment va participa și preşedintele chinez Xi Jinping.

„Sperăm foarte mult că el va participa, a recunoscut Kerry. Bineînţeles, fiecare ţară va lua propriile decizii. Nu vrem să forţăm în niciun fel. Căutăm cooperarea”. Însă acest lucru nu va fi unul simplu, China deţinând în prezent circa jumătate din producţia mondială de electricitate pe bază de cărbune, iar Kerry a precizat că a vorbit mult despre asta cu responsabilii chinezi la Shanghai. „Noi am avut prea mult cărbune, alte ţări au prea mult cărbune, însă China este, de parte, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Şi pentru că este vorba de o ţară şi o economie atât de puternice, trebuie să evolueze”, a mai spus emisarul american.

Joe Biden a invitat 40 de lideri din întreaga lume la evenimentul ce va începe joia viitoare. Este vorba de o reuniune de amploare rară pentru un preşedinte aflat la putere de doar trei luni, chiar dacă ea se va desfăşura prin video-conferinţă, din cauza pandemiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *