12 cluburi mari din Europa, dintre care 6 din Premier League, şi-au manifestat intenţia de a forma o nouă competiţie fotbalistică în Europa – Superliga. Cei de la goal.com au anunțat cum ar putea arăta competiția, scrie Digisport.ro.

UEFA a ameninţat cu repercusiuni asupra cluburilor şi jucătorilor, însă se pare că sunt şanse mari ca noul proiect să fie implementat.

Goal.com a dezvăluit numele celor 12 cluburi fondatoare, al conducătorilor, dar şi al noului format. Astfel, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham şi Liverpool sunt cluburile engleze care susţin noua Superligă. Acestora li se alătură Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.

„Creierul” din spatele acestei noi competiții este Florentino Perez, președintele lui Real Madrid. Florentino Perez ar urma să ocupe funcția de președinte al Superligii Europene. Andrea Agnelii, preşedintele lui Juventus, a demisionat din funcţia de preşedinte al ECA şi va fi vicepreşedintele Superligii.

Ce format va avea Superliga

Conform sursei citate, noua Superligă va avea următorul format:

-20 de cluburi participante: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare
cele 15 cluburi vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent
-meciurile vor avea loc la mijloc de săptămână, exact cum se întâmplă acum cu partidele din UEFA Champions League sau Europa League, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând tradiţia, partidelor din competiţiile interne
-Superliga va încpe în luna august
-vor exista două grupe de câte 10 echipe, cu meciuri tur-retur
-primele 3 din fiecare grupă se califică direct în sferturile de finală ale Superligii
-locurile 4-5 vor juca într-un play-off tur-retur pentru ultimele două locuri din sferturile de finală, care se vor juca în dublă manşă
semifinale tur-retur
-finala în luna mai, într-o singură manşă
-Ședință de criză la UEFA, după anunţul formării Superligii
-Cele 12 formații care ar fi gata să boicoteze noul format din Champions League (valabil din sezonul 2024/2025) și să evolueze într-o competiție separată, cu circuit închis, sunt FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter Milano, Juventus, AC Milan, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham.

UEFA a aflat de planul pus la cale de cele 12 cluburi și a ținut „o ședință de criză”. Forul european a emis și un comunicat în care critică inițiativa cluburilor din Anglia, Spania și Italia, anunțând că va lua măsuri drastice, inclusiv suspendări, în cazul în care noua competiție va exista.

„UEFA, Federațiile din Anglia, Spania și Italia au aflat că echipele plănuiesc să lanseze o nouă competiție cu circuit închisă, denumită Superliga. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, reiterăm că vom rămâne uniți și vom depune toate eforturile pentru a opri acest proiect cinic, bazat doar pe interesele unor cluburi, într-o perioadă în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult decât oricând.

Vom lua în calcul toate măsurile disponibile, inclusiv juridice și sportive, pentru a preveni apariția acestei competiții. Fotbalul este bazat pe competiții deschise, care să se desfășoare grație meritului sportiv.

Așa cum FIFA și celelalte șase federații au anunțat, cluburile implicate vor fi interzise în orice competiție internă, europeană sau mondială, iar jucătorii pot fi suspendați la echipa națională.

Le mulțumim cluburilor din celelalte țări, în special celor din Franța și Germania, care au refuzat să se alăture lor”, a transmis UEFA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here