Noi scumpiri la carburanți. Platforma DA cere audierea ANRE și a Consiliului Concurenței: Petroliștii continuă să jecmănească cetățenii și agenții economici

Autor: , in Economic / 19 aprilie, 2021, 17:44

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat că pe fundalul haosului guvernamental, petroliștii continuă să jecmănească cetățenii și agenții economici. Astfel, cere audierea ANRE și a Consiliului Concurenței, menționând că dacă nici aceste acțiuni nu ajută, atunci rămâne ultimul mijloc de influență pentru cetățeni – proteste.

UPDATE: La două zile distanță de la solicitarea deputatului Alexandru Slusari, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au venit cu o reacție:

Până în acest moment, nu am recepționat niciun calcul de majorare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere respective și constată lipsa de schimbări a prețurilor la panou”, au comentat reprezentanții ANRE.

În context, pentru a clarifica situația, ANRE susține că s-a autosesizat și verifică informațiile în cadrul unui control inopinat.

Totodată, Agenția menționează că începând cu data de 8 aprilie curent, majoritatea companiilor petroliere au raportat despre scăderea prețurilor de comercializare cu amănuntul la motorină cu circa 0,30 lei/litru și la gazul lichefiat cu 0,10 lei/litru.

Știrea inițială, 17 aprilie:

Pe fundalul haosului guvernamental petroliștii continuă să jecmănească cetățenii și agenții economici. Scumpirea precedentă a carburanților a avut loc pe 12 martie, atunci când prețul la țiței era de aproximativ 70 dolari per baril. De atunci cotațiile petrolului au oscilat între 60 și 68 dolari per baril. A fost o perioadă, când prețul la nivel mondial a coborât cu 15 %. Dar nu a urmat nicio micșorare de cifre la benzenăriile noastre! Iar acum seara sunt anunțate noi majorări de prețuri la benzină și motorină. În toiul lucrărilor de semănat”, a comentat Slusari.

Fracțiunea Platforma DA cere convocarea urgentă a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe pentru audierea ANRE și a Consiliului Concurenței.

Mai ales că ultima instituție a prezentat Parlamentului recent un raport extrem de interesant și important despre activitățile companiilor petroliere în ultimii 2 ani, care noi, după audieri, vom cere să fie publicat”, a adăugat Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a concluzionat că dacă nici aceste acțiuni nu ajută, atunci rămâne ultimul mijloc de influență pentru cetățeni – proteste împotriva abuzurilor și a lăcomiei companiilor petroliere și împotriva impotenței autorităților statale abilitate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X