Unul dintre cei doi agenți ruși implicați în otrăvirea lui Serghei Skripal, anunțați în căutare internațională de mai multe state, deținea și o identitate moldovenească sub numele Nicolai Popa, au anunțat autoritățile cehe. 

Potrivit autorităților de la Praga, cei doi agenți ruși dețineau, pe lângă identități rusești, și pașapoarte ale altor state ex-sovietice, printre care Republica Moldova.

„Prima dată aceștia s-au legitimat cu două pașapoarte rusești cu numele Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Boșirov, născut la 12 aprilie 1978, iar ulterior printr-un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai Popa, născut pe 18 iulie 1979, și un pașaport al Tadjikistanului eliberat pe numele Ruslan Tabarov, născut 23 octombrie 1975”.

Poliţia cehă a declarat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbaţi care deţin mai multe paşapoarte, inclusiv paşapoarte ruseşti cu numele Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Aceste nume sunt aceleaşi cu cele folosite de cele două persoane suspectate de implicare în tentativa de otrăvire în 2018 a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Yulia cu agentul neurotoxic din epoca sovietică Noviciok, în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat orice implicare.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a anunţat anterior că Praga expulzează 18 diplomaţi ruşi din cauza suspiciunilor privind implicarea serviciile de informaţii ruseşti în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice, în 2014.

În replică, Moscova a anunţat duminică că 20 de angajaţi ai ambasadei cehe sunt „persona non grata” şi trebuie să părăsească Rusia până la sfârşitul zilei de luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here