Premieră. Decizia de a permite tranzitul prin UE a înghețatei produsă în R. Moldova, aprobată de Comisia Europeană

Autor: , in Actualitate / Economic / 20 aprilie, 2021, 16:30

Comisia Europeana a aprobat decizia de a permite tranzitul prin UE a înghețatei produsă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut marți, 20 aprilie, de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANS), menționând că este o „decizie importantă pentru procesatorii de lactate din Republica Moldova – înghețata moldovenească va putea tranzita în premieră teritoriul Uniunii Europene”.

Astăzi, Comisia Europeană a publicat regulamentul CE, care va permite tranzitul înghețatei din Republica Moldova pe teritoriul Uniunii Europene, pentru a ajunge la consumatorii din statele continentul african și țările Orientului Apropiat și Mijlociu.

Directorul General ANSA, Vladislav Cotici, consideră că este o decizie importantă pentru economia Republicii Moldova, care va permite agenților economici exportatori o reducere a cheltuielilor pentru transportul produselor lactate, cum este înghețata, către alte țări.

Suntem implicați într-un dialog amplu cu Comisia Europeană referitor la procesul de extindere a listei de produse de origine animală (produse lactate) exportate din țara noastră către piața Uniunii Europene. Aceasta ar include verificarea conformității la rigorile UE a sistemului gestionat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), atât la nivel central, cât și la nivel de structuri teritoriale, inclusiv sistemul de laboratoare naționale și corespunderea unităților producătoare de produse de origine animal”, a declarat Vladislav Cotici.

Cotici a punctat că ANSA a depus eforturi considerabile în acest sens, prin elaborarea și aprobarea procedurilor necesare desfășurării activităților inspectorilor, obținerea acreditării metodelor de laborator necesare pentru acest segment de produse, implementarea programelor de supraveghere pentru bolile notificabile la animale.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X