Slusari face dezvăluiri după audierea Consiliului Concurenței privind prețurile la carburanți: În ultimii 2 ani s-a acționat concertat și la indicații politice

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 aprilie, 2021, 14:33

Prețurile la carburanți în ultimele 2 ani s-au stabilit în urma unor înțelegeri de carte și la indicația factorilor politic, susține vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, după ce a participat ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe în cadrul căreia au fost audiați membrii Consiliului Concurenței.

Slusari a declarat că a părăsit ședința comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, întrucât a refuzat să semneze pentru obligativitatea nedivulgării informației din raportul Consiliului Concurenței privind acțiunile concertate din partea unor companii petroliere.

„În 2020 când cotațiile la țiței au căzut abrupt, consumatorii din Republica Moldova au beneficiat puțin de această conjuctură și prețurile la carburanți la noi nu s-au micșorat substanțial.
Mai apoi au urmat 5 majorări de prețuri într-o perioadă de 3 luni cu sume exorbitante. Chiar dacă în ultima lună cotațiile petrolului s-au diminuat semnificativ.
Citind raportul Consiliului Concurenței, înțelegi cum au acționat concertat câteva companii petroliere în cel puțin ultimii 2 ani și că schimbările de prețuri la benzină și motorină au depins nu atât de situația pe piața petrolieră, cât de poftele petroliștilor și influența factorului politic.

Nu vreau să prejudiciez ancheta și înțeleg undeva și frica celor din Consiliul Concurenței. Dar insist ca acest raport să fie audiat în ședința plenară. Informația despre cât de nejustificat au plătit pentru carburanți cetățenii și agenții economici ar trebui cât mai rapid să devină publică”, a menționat Slusari.

Cotidianul scria anterior despre felul în care au evoluat prețurile la carburanți în primele luni din anul 2020, când pe fondul crizei pandemice petrolul a atins minime istorice la burse.

România a încheiat anul 2019 cu un preț de 5,58 roni/litru de benzină. Până la sfârșitul lunii aprilie a anului 2020, pe fondul ieftinirii petrolului, benzina a ajuns să coste 4,27 roni. Astfel, prețul la benzină a scăzut cu aproape 22% în acestă perioadă.

Iar Republica Moldova a încheiat anul 2019 cu un preț de 18,3 lei pentru un litru de benzină, ajungând la un minim al anului 2020 de 15,47 lei, în luna mai. Astfel, observăm că scăderea de preț, în aceeași perioadă, în țara noastră a fost de sub 16%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *