Tănase, despre recunoașterea „caracterului captiv al Curții Constituționale”, cât și revocarea Domnicăi Manole

Autor: , in Actualitate / Politic / 23 aprilie, 2021, 14:35

Ex-președintele Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, Alexandru Tănase, a comentat votarea în Parlament a „caracterului captiv al Curții Constituționale”, cât și „anularea hotârârii prin care Domnica Manole a fost numită președintă a CC”, ambele cu voturile PSRM – Șor.

Tănase susține că este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale.

Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a doamnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște politicieni care se respectă pe ei și care respectă valorile statele de drept. Declarația privind recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, este o declarație politică care reflectă viziunile celor care au votat-o și trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta”, a spus Tănase.

Referitor la constituționalitatea destituirii/revocării a Domnicăi Manole, Alexandru Tănase a menționat că ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat această Hotărâre, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

„Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție].
Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio”, a precizat Alexandru Tănase.

Ce spune fostul președinte al Curții Constituționale despre procedura de revocare a Domnicăi Manole:

O altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.
Mai mult ca atât: nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia.

Indiferent de atitudinea față de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanțele ce justifică dizolvarea parlamentului – atacurile asupra judecătorilor constituționali sunt acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept”, a conchis Tănase.

Parlamentul, cu voturile coaliției PSRM-ȘOR, a anulat hotărârea prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător la Înalta Curte. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea, Manole a fost numită în funcție de către Parlament printr-o procedură ilegală.

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, inițiată de PSRM, dar și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament la ședința de vineri, 23 aprilie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X