Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, după Hotărârile votate de PSRM-ȘOR privind Curtea Constituțională: Un atac flagrant

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 aprilie, 2021, 16:52

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a declarat sâmbătă, 24 aprilie, că voturile deputaților împotriva Curții Constituționale reprezintă un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept. Reacția vine în urma votării în Parlament a „caracterului captiv al Curții Constituționale”, cât și „anularea hotârârii prin care Domnica Manole a fost numită președintă a CC”, ambele cu voturile PSRM – Șor.

În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia”, a menţionat Josep Borrell.

Borrell e subliniat că UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale.

Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept. UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova”, a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Parlamentul, cu voturile coaliției PSRM-ȘOR, a anulat hotărârea prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător la Înalta Curte. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea, Manole a fost numită în funcție de către Parlament printr-o procedură ilegală.

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, inițiată de PSRM, dar și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament la ședința de vineri, 23 aprilie.

La acest subiect: Reacția Curții Constituționale, acuzată de „uzurparea puterii în stat”, fiind votată în Parlament declarația PSRM

Ulterior, a fost constituită Comisia parlamentară specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Comisia va fi formată din reprezentanți ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare, experți în drept constituțional, reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *