Denunţul penal în care e vizat Dodon şi Lupaşcu. Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat (DOC)

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 aprilie, 2021, 16:25

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco şi Virgiliu Pâslariuc, au depus sâmbătă, 24 aprilie, o sesizare în adresa Procuraturii Generale prin care solicită începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat.

Litvinenco menţionează că „uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională. Sper ca de data aceasta, Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii” va examina în conformitate cu legea sesizarea și va stabili toate circumstanțele și cronologia derulării evenimentelor”, a argumentat Litvinenco.

Într-o postare pe Facebook, deputatul PAS a mai adăugat că „in iunie 2019, prin acțiuni criminale, Plahotniuc și grupul său criminal au comis o tentativă de uzurpare a puterii în stat, acele acţiuni au rămas nepedepsite penal”.

Încurajaţi de lipsa de reacţie a autorităţilor statului, cetăţeanul Igor Dodon și complicii săi, în dorinţa lor de a se menţine la putere şi de a fura în continuare ţara, au recurs ieri la același gest disperat și criminal – de a uzurpa puterea în stat, călcând în picioare Constituția țării și voința poporului. Acest lucru nu mai poate fi tolerat și acceptat nici de societate, dar nici de instituţiile statului”, a mai spus Litvinenco.

Deocamdată, cei vizaţi nu au venit cu o reacţie.

Parlamentul, cu voturile coaliției PSRM-ȘOR, a anulat hotărârea prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecător la Înalta Curte. Potrivit unuia dintre autorii proiectului, socialistul Vasile Bolea, Manole a fost numită în funcție de către Parlament printr-o procedură ilegală.

Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale, inițiată de PSRM, dar și intenția de a acorda vot de neîncredere pentru trei judecători a fost aprobată cu votul a 54 de deputați din Parlament la ședința de vineri, 23 aprilie.

La acest subiect: Reacția Curții Constituționale, acuzată de „uzurparea puterii în stat”, fiind votată în Parlament declarația PSRM

Ulterior, a fost constituită Comisia parlamentară specială pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Comisia va fi formată din reprezentanți ai fracțiunilor și grupurilor parlamentare, experți în drept constituțional, reprezentanți ai mediului academic și societății civile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *