Președintele Comisiei de la Veneția solicită Parlamentului de la Chișinău să anuleze deciziile privind judecătorii CC

Autor: , in Actualitate / Externe / 24 aprilie, 2021, 14:29

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a calificat drept îngrijorătoare deciziile Parlamentului privind judecătorii Curții Constituționale. Într-o declarație, oficialul a făcut apel la instituțiile statului să detensioneze situația și a solicitat Parlamentului „să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale, chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”.

Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică gravă. Reiterez faptul că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu conduc la rezolvarea niciunei crize. Cultura și maturitatea democratică necesită reținere instituțională, bună-credință și respect reciproc între instituțiile statului”, a declarat președintele Comisiei de la Veneția.

Gianni Buquicchio crede că deciziile Parlamentului nu au vreo bază legală. „O decizie a Curții Constituționale care nemulțumește puterea legislativă sau executivă nu reprezintă un abuz de putere sau o decizie arbitrară. De asemenea, nici votul în favoarea unei decizii nepopulare a Curții nu reprezintă o încălcare a jurământului depus de judecătorii constituționali. Un astfel de jurământ nu este depus în beneficiul majorității politice din acel moment. Este un jurământ de susținere a Constituției, indiferent dacă acest lucru presupune dezamăgirea unei astfel de majorități”, a precizat oficialul.

Voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept. Toți actorii politici trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației UE.

La inițiativa Partidului Socialiștilor, Parlamentul de la Chișinău a anulat decizia de numire a magistratei Curții Constituționale Domnica Manole. Ulterior, PAS a contestat deciziile la Înalta Curte, calificându-se drept ilegale. La rândul său, Curtea Constituțională a suspendat hotărârile Parlamentului până la examinarea sesizării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *