Încă o sesizare la Curtea Constituțională privind votul din Parlament din 23 aprilie

Autor: , in Politic / 26 aprilie, 2021, 13:34

Și Platforma DA a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului de constituționalitate în privința hotărărilor votate Parlament vineri, 23 aprilie, privind judecătorii Curții.

Autorul sesizării, vicepreședintele Platformei DA, deputatul Dinu Plîngău, a acuzat că se încearcă a o pedepsi pe Domnica Manole, președinta CC pentru decizia sa și ale colegilor săi, fapt inadmisibil.

„La 23 aprilie 2021 majoritatea parlamentară, făcând abuz de poziția dominantă din Parlament a recurs la mai multe încălcări ale Constituției Republicii Moldova, motivându-și hotărârile exclusiv politic, fără a medita asupra consecințelor negative ale acestor abuzuri clare și fără a fi inclus subiectele amintite în sesizare în ordinea de zi a ședinței plenului”, a declarat Plîngău.

În sesizare se spune că astfel, s-a intervenit asupra independenței și inamovibilității judecătorilor constituționali, fără a se ține cont de prevederile legale, precum și de reglementările ce nu-i permit Parlamentului să adopte asemenea tipuri de acte. Acuzațiile de neconstituționalitate se referă și la procesul de examinare și adoptare a actului, cât și la însuși obiectul reglementărilor ce au fost votate.

Dinu Plîngău acuză încălcarea principiului legalității, a art. 6 coroborat cu art. 134 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova privind separația și colaborarea puterilor, a art. 7 din Constituția Republicii Moldova care spune că nicio lege și niciun act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică, precum și a altor articole din Constituție.

De asemenea, Dinu Plîngău a menționat că după depunerea sesizărilor de astăzi, Andrei Nastase, președintele Platformei DA va depune un denunț la procuratură privind investigarea acțiunilor majorității parlamentare din 23 aprilie 2021.

Curtea Constituțională a fost deja sesizată de către PAS în privința hotărârilor de Parlament privind anularea votului în favoarea Domnicăi Manole și numirea în locul ei a lui Boris Lupașcu, acestea fiind suspendate.

De asemenea, Procuratura Generală, tot la sesizarea unor deputați PAS, a anunțat că va investiga în mod prioritar acțiunile de la 23 aprilie din Parlament.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X