Cazul semnăturii presupus falsă a lui Șor de pe un proiect de lege. Alaiba: „Am fost informat că a fost începută urmărirea penală”

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 27 aprilie, 2021, 14:42

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a anunțat marți, 27 aprilie, că a fost informat că a fost începută urmărire penală, după ce semnătura lui Ilan Şor, care de mai bine de un an și jumătate nu se află în țară, a apărut pe un proiect de lege înaintat de fracțiunea Șor la data de 20 noiembrie 2020.

Informația că a fost pornită o urmărire penală pe cazul semnăturii presupus falsă a lui Ilan Șor a fost confirmată pentru COTIDIANUL de șeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc.

Epopeea semnăturii lui Șor continuă! Și se transformă într-un studiu de caz despre lanțul complicității cu răufăcătorii din justiția noastră. Cum procurorul e complice cu răufăcătorul, iar sistemul îl protejează. Am fost informat că a fost, în sfârșit, începută urmărire penală. Cu 6 luni mai târziu decât trebuia”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Alaiba a anunțat că va continua să insiste pe soluționarea acestui caz: „O să dau zilele următoare alte demersuri în acest sens. Justiția trebuie cerută, nu doar așteptată”.

Amintim că proiectul de lege privind creare a unei Comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei a fost prezentat în Parlament vineri, 27 noiembrie. Detaliul care a stârnit curiozitate în rândul deputaților a fost semnătura lui Ilan Șor pe acest proiect, înregistrat și prezentat de fostul democrat și actual deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu.

Citește și: Proiect de lege prezentat în Parlament, semnat de Șor. Tauber: „Cu mâna și cu pixul”. Alaiba: „Suspiciuni că s-a admis un fals”

A doua zi, pe 28 noiembrie, Dumitru Alaiba a solicitat procurorului general Alexandr Stoianoglo să fie clarificat cum a fost posibil ca Ilan Șor să fi semnat un proiect de lege, în timp ce nu s-ar afla în țară.

Vezi și: „Se pedepsește inclusiv cu pușcărie”. Alaiba s-a adresat lui Stoianoglo, după ce Șor a semnat un proiect de lege

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani. Potrivit procurorilor, liderul Partidului „ȘOR” ar fi obținut de la Banca de Economii peste cinci miliarde de dolari, bani pe care i-ar fi spălat, ulterior, prin firme off-shore. Ilan Șor pledează nevinovat.

În vara anului 2019, atunci când s-a schimbat guvernarea, Ilan Șor a fugit din Republica Moldova.

Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că Ilan Șor se află în Israel. Stoianoglo susține că procurorii moldoveni au solicitat extrădarea lui Șor. Însă autoritățile din Israel nu au dat curs acestei cereri, pentru că legislația acestui stat interzice extrădarea cetățenilor săi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *