Curtea Constituțională declară neconstituțională legea prin care SIS-ul trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 27 aprilie, 2021, 14:14

Legea votată de deputații PSRM, cei ai Partidului ȘOR și platforma parlamentară „Pentru Moldova” în luna decembrie a anului 2020, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) trece din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, a fost declarată neconstituțională. Magistrații Curții Constituționale au pronunțat această decizie marți, 27 aprilie.

Având în vedere sesizările înregistrate, actele și lucrările dosarului, Curtea Constituțională hotărăște: Se admit sesizările deputaților Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Se declară neconstituțională”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi deatac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că, la data de 3 decembrie 2020, în ciuda protestelor și nemulțumirii opoziției, una câte una, proiectele controversate înaintate de deputații PSRM au fost votate cu susținerea platformei parlamentare Pentru Moldova, formată din transfugii de la PDM și apoi de la Pro Moldova, și deputații Partidului Șor.

În timp ce opoziția a continuat să protesteze față de aceste inițiative legislative, ședința a fost prezidată de socialistul Vlad Batrîncea, fiind înconjurat de colegii săi socialiști, unde rând pe rând majoritatea parlamentară neoficializată PSRM și platforma Pentru Moldova, din care fac parte și deputații din Partidul Șor, au aprobat toate proiectele.

Astfel, fără a fi examinate și fără dezbateri, pe fundalul huiduielilor opoziției, au fost votate proiectele privind anularea legii antipropagandă, proiectul cu privire la statutul special pentru limba rusă, proiectul cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia, cât și trecerea SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului.

De menționat că aceste proiecte au nemulțumit opoziția, iar în consecință fracțiunile PAS și Platforma DA au blocat de mai multe ori tribuna centrală a Parlamentului. La un moment dat, spiritele s-au încins, iar deputații s-au îmbrâncit și stropit cu apă. Totodată, două microfoane din prezidiul Legislativului au fost deteriorate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X