Șapte ani de călătorii fără vize în spațiul Schengen pentru cetățenii R. Moldova: „Circulația liberă a fost afectată de COVID-19”

Autor: , in Actualitate / Social / 28 aprilie, 2021, 11:42

Miercuri, 28 aprilie, se împlinesc 7 ani de la abolirea regimului de vize pentru călătoriile de scurtă durată ale cetățenilor Republicii Moldova, deținători de pașapoarte biometrice, în spațiul Schengen. Pe parcursul perioadei respective 2.376.731 de moldoveni au beneficiat de regimul dat, călătorind în UE de 9.121.544 de ori.

Fiecare an al aplicării regimului fără vize s-a caracterizat printr-o dinamică ascendentă, astfel numărul anual al beneficiarilor ajungând de la 157.816 persoane, care au călătorit în spațiul Schengen în 2014, până la 890.974 – în 2019. Totodată, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), din numărul total de călătorii se înregistrau doar aproximativ 0,3 – 0,4% de cazuri de refuz de intrare și 0,5 – 0,7% de cazuri de ședere ilegală. Prin urmare, cetățenii moldoveni manifestau o atitudine responsabilă față de această libertate”, sunt datele prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Călătoriile în timpul pandemiei de COVID-19

În contextul declanșării pandemiei COVID-19 și restricțiilor de călătorie introduse de către statele membre ale Uniunii Europene, circulația liberă a fost afectată în mod esențial.

În anul 2020, numărul beneficiarilor de regim fără vize a scăzut în comparație cu 2019 cu 2,4 ori (de la 890.974 la 366.254), iar numărul călătoriilor – cu 2,9 ori (de la 2.322.787 la 793.243). Situația similară s-a menținut și în anul 2021, numărul călătoriilor în primele 4 luni ale anului curent fiind în descreștere cu 2,2 ori în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent (de la 433.161 la 198.060). În același timp, s-a mărit într-un mod disproporționat rata cazurilor de refuz de intrare și cazurilor de ședere ilegală, ajungînd în 2020 la 1,1% (8 668 cazuri) și, respectiv, 2,6% (20 414 cazuri).

Creșterea în cauză ar putea fi explicată prin limitarea călătoriilor în UE doar la cele esențiale și suspendarea temporară a transportului internațional de pasageri în primăvara – vara anului 2020.

Exprimăm încrederea că măsurile de gestionare a COVID-19, inclusiv campania de vaccinare, realizate atât în Republica Moldova, cât și în statele spațiului Schengen vor permite într-o perspectivă previzibilă renunțarea treptată la restricțiile de călătorie introduse în contextul pandemiei. Astfel, va deveni posibilă restabilirea pe deplin a beneficiilor regimului fără vize pentru cetățenii moldoveni în ceea ce ține de facilitarea contactelor interumane și contribuirea la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și țările spațiului Schengen”, menționează reprezentanții Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că va continua să informeze cetățenii moldoveni despre drepturile și obligațiile aferente regimului fără vize, inclusiv cu ajutorul noii redacții a Ghidului privind libera circulație în spațiul european.

În același timp, autoritățile naționale au punctat că vor continua să asigure implementarea condiționalităților, care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a recomandărilor rapoartelor anuale ale Comisiei Europene privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *