Voronin, despre ideea lui Dodon de a crea un bloc comun împotriva formațiunilor de dreapta la alegeri parlamentare anticipate

Autor: , in Actualitate / Politic / 29 aprilie, 2021, 15:42

Igor Dodon continuă să insiste pe ideea unui bloc electoral cu Partidul Comuniștilor, evocată anterior atât de el cât și de liderul fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță. Pe de altă parte, Vladimir Voronin susține că formațiunea pe care o conduce se va expune la acest subiect doar după ce va exista o adresare oficială din partea PSRM.

Nu avem o adresare oficială a socialiștilor. Nu avem decizia lor. Dacă ea va exista, atunci noi avem dreptul să convocăm plenara Comitetului Central al PCRM și să analizăm această declarație”, a declarat Voronin pentru Deschide.md.

Voronin critică ultimele decizii ale Curții Constituționale: „Anularea stării de urgență nu intră în jurisdicția Curții Constituționale. Aceste acțiuni urmau a fi adoptate de Guvern sau Parlament. Curtea Constituțională nu trebuia să-și bage nasul în această problemă, pentru că ea nu ține de Constituție”.

Vorbind despre decizia Curții Constituționale care a anulat starea de urgență și a permis președintei Maia Sandu să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului, liderul PCRM a menționat că Înalta Curte s-a pronunțat pe lucruri care nu țin de competența ei sau de Constituție.

Amintim că, magistrații Curții Constituționale au examinat miercuri, 28 aprilie, sesizarile privind declararea stării de urgență, votată de majoritatea PSRM – ȘOR.

Decizia magistraților:

Având în vedere sesizările înregistrate, având în vedere actele, deliberând în camera de consiliu, se admit parțial sesizările. Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență este neconstituțională. Se respinge sesizările în partea cu privire la declararea neconstituționalității Hotărârii de Guvern privind propunerea de instituire a stării de urgență”, a declarat președinta Curții Constituționale, Domnica Manole.

ULTIMA ORĂ! Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului: Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021

La scurt timp, președinta Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou care să servească interesele țării și ale oamenilor. Acum, puterea este în mâinile poporului. Am încredere că cetățenii vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X