Americanii investighează un misterios atac energetic petrecut aproape de Casa Albă: Asemănător cu „sindromul Havana”

Autor: , in Externe / 30 aprilie, 2021, 12:12

Agențiile federale americane investighează cel puțin două posibile incidente pe teritoriul SUA, unul petrecut chiar lângă Casa Albă în noiembrie anul trecut, care par asemănătoare cu atacurile misterioase și invizibile care au provocat simptome debilitante în cazul a zeci de angajați ai unor ambasade americane din străinătate, relatează CNN.

Surse care cunosc situația spun că, deși Pentagonul și alte agenții care cercetează problema nu au ajuns la concluzii clare cu privire la ce s-a întâmplat, faptul că un astfel de atac ar fi putut avea loc atât de aproape de Casa Albă este deosebit de alarmant, scrie digi24.ro.

Oficialii apărării i-au informat pe parlamentarii din Comisiile pentru Armată din Senat și Camera Reprezentanților cu privire la această chestiune la începutul acestei luni, inclusiv cu privire la incidentul de lângă Casa Albă. În urma acestui incident, petrecut în apropierea peluzei ovale din partea de sud a Casei Albe, un oficial al Consiliului de Securitate Națională s-a îmbolnăvit, potrivit mai multor actuali și foști oficiali americani.

Într-un alt episod din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce își plimba câinele într-o suburbie din Virginia, chiar în afara Washingtonului.

Persoanele afectate au raportat simptome similare cu personalul CIA și al Departamentului de Stat afectat în incidente petrecute peste hotare, iar oficialii au început rapid să investigheze incidentul ca pe un posibil atac de tipul „sindrom Havana”.

Acest nume se referă la simptomele inexplicabile pe care angajați ai ambasadei SUA din Cuba au început să le aibă la sfârșitul anului 2016 – de la amețeli și țiuit de urechi la dureri de cap puternice și greață, uneori însoțite de un „zgomot pătrunzător” neidentificat.

În Washington circulă de mult timp zvonuri despre incidente similare petrecute în Statele Unite. Deși episoadele recente din jurul Washingtonului par asemănătoare cu atacurile anterioare care au afectat diplomați, ofițeri CIA și alți angajați americani în Cuba, Rusia și China, anchetatorii nu au stabilit dacă incidentele misterioase de pe solul american sunt legate de cele care au avut loc în străinătate sau cine ar putea fi în spatele lor, spun sursele citate de CNN.

Oficialii apărării care i-au informat pe parlamentari au spus că este posibil ca Rusia să fie în spatele atacurilor, dar nu au suficiente informații pentru a fi siguri. Un alt fost oficial american implicat în anchetă la acea vreme a declarat că și China se numără printre suspecți.

SUA s-au străduit să înțeleagă astfel de atacuri încă din 2016 și 2017, când personalul diplomatic american din Cuba a început să raporteze simptome alarmante care păreau să apară din senin. Oficialii serviciilor de informații și apărare au ezitat să vorbească public despre aceste incidente ciudate, iar unii dintre care au fost afectați s-au plâns public că CIA nu a luat problema în serios, cel puțin la început.

Atacurile au dus în cele din urmă la o retragere a personalului din Havana sub administrația Trump. Personalul din Rusia și China a raportat incidente similare, inexplicabile. Deși nu există un consens în ceea ce privește cauzele simptomelor, un studiu sponsorizat de Departamentul de Stat a constatat că acestea sunt probabil rezultatul atacurilor eneergetice cu microunde.

Anul acesta, un fost ofițer CIA a povestit că a fost nevoit să se pensioneze din cauza unui astfel de atac, suferit într-un hotel din Moscova.

Fostul agent a trebuit să lupte pentru a primi tratament de specialitate și, într-un final, a obținut un diagnostic de traumatism cerebral. În februarie a încheiat un tratament la spitalul Walter Reed, la mai bine de 3 ani după atacul invizibil din Moscova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X