FOTO. Capitala „se pregătește” de sărbătorile pascale. Cum arată centrul orașului după ce a fost decorat

Autor: , in Actualitate / Populare / Social / 30 aprilie, 2021, 15:47

Au început pregătirile de Paști în mai multe regiuni ale orașului Chișinău. În centrul Capitalei, în Parcul Catedralei, angajații Întreprinderii Municipale „LUMTEH” finalizează instalarea decorațiunilor pascale și amenajează spațiul verde. De asemenea, au fost vopsiți stâlpii de electricitate. Decorațiunilor pascale, ca și iluminatul stradal, vor fi conectate în această seară, pe 30 aprilie.

Autor: Mihaela Baciu

În acest an, municipalitatea nu a alocat resurse financiare pentru achiziționarea unor decorațiuni adiționale. Potrivit responsabililor de la „LUMTEH”, la decorarea zonei sunt utilizate ornamentele din anii trecuți. Trecătorii s-au arătat mulțumiți de aranjamentul din scuarul Catedralei. „Este frumos, decorul redă atmosfera de Paște, nu este nou, însă mai bine așa decât deloc”, a recunoscut un trecător.

Îmi place, să fi fost mai multe luminițe era să fie mai frumos, noaptea în special este frumos când sunt conectate”, a adăugat un al locuitor al Capitalei.

FOTO: Mihaela Baciu. Parcul din centrul Capitalei
FOTO: Mihaela Baciu. Parcul din centrul Capitalei

Decorațiunile vor rămâne în Scuarul Catedralei până la Paștele Blajinilor. Iar pe toată perioada sărbătorilor va fi conectat iluminatul decorativ pe străzile principale din toate sectoarele Capitalei.

În parcul din centrul orașului, comercianții stradali au început să-și vândă produsele realizate manual. Unii vânzători le vând direct pe băncile din parc, alții pe tarabe improvizate din lăzi. Aceștia vând coșuri pascale, jucării brodate și alte obiecte de decor pentru masa de sărbătoare.

FOTO: Mihaela Baciu. Comercianții stradali din centrul Capitalei
FOTO: Mihaela Baciu. Comercianții stradali din centrul Capitalei

Nu au vrut să ne de-a autorizațiile necesare, pentru ca să vindem. Mărțisoare am vândut, pentru că sărbătoarea este recunoscută de UNESCO, dar acum nu ne dau voie. Mă tem să nu fiu amendată, dar ce să fac? Am fost bolnavă de COVID-19 și nu mai lucrez, bani pe medicamente am dat o grămadă. Cu aceste vânzări mă întrețin, nu stau toată ziua, stau puțin și mă duc pentru că nu avem voie. Lumea a confecționat, dar nu au unde le vinde. Au dat voie numai acolo ca tablourile să le vândă, însă la noi, oamenii care fac lucrul manual nu au unde să vândă. În alte țări sunt locuri speciale. La mine prețurile sunt diferite, de la 100-120 până la 170 de lei”, a precizat o femeie care vindea obiectele pe un scaun din parc.

FOTO: Mihaela Baciu. O vânzătoare în parcul din centrul Capitalei
FOTO: Mihaela Baciu. O vânzătoare în parcul din centrul Capitalei

Unii cumpărători, însă, spun că prețurile pentru obiectele create manual sunt mult prea mari pentru buzunarul lor. „Salariul nu ne permite să cumpărăm așa ceva, este frumos dar scump, prețurile sunt ridicate la tot acum, nu numai la jucăriile astea, nu ne ajung bani”, a recunoscut un bărbat.

Între timp, vânzătorii spun că obiectele își merită prețul. „Eu singură confecționez și le vând. Prețurile diferă, cea mai ieftină este 40 lei, iar cea mai scumpă 500 de lei. Eu cumpăr toate materialele, sunt oameni care zic că este scump, însă tot eu cumpăr aceste materiale, toate jucăriile, ursuleții eu le împletesc, totul este manual. Acum se cumpără aceste coșuri cu ouă de Paști, lumea cumpără care înțeleg prețul acestei munci”, a precizat femeia.

În acest an, Paștele este sărbătorit pe data de 2 mai.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X