Foto: Zugo

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a anunțat marți, 4 mai, că a contestat la judecătorul de instrucție ordonanța de refuz emisă de procurorul general Alexandr Stoianoglo, în cazul tentativei de uzurpare a puterii de stat. Parlamentarul a menționat că procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, dar nu în bătaie de joc.

Am contestat la judecătorul de instrucție Ordonanța de refuz emisă de Procurorul General în cazul tentativei de uzurpare a puterii de stat. Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, și nu în bătaie de joc. Pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituţionale şi nu de un furt de rutină. Or, așa cum am spus, inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, a spus Litvinenco.

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco şi Virgiliu Pâslariuc, au depus sâmbătă, 24 aprilie, o sesizare în adresa Procuraturii Generale prin care solicită începerea urmăririi penale pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat.

Litvinenco menţionează că „uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului”.

„Având în vedere evenimentele extrem de grave care s-au produs ieri, împreună cu colegii mei, am sesizat Procuratura Generală și am solicitat pornirea urmăririi penale în baza art. 339 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea puterii în stat” de către grupul criminal organizat și condus de cetățeanul Igor Dodon, dar și pe faptul săvârșirii de către cetățeanul Lupașcu Boris a infracțiunii prevăzute de art. art. 351 alin. (1) Cod penal ”Uzurparea de calități oficiale”, și anume a celei de judecător la Curtea Constituțională. Sper ca de data aceasta, Procuratura Generală, care conform prevederilor legale este obligată să „contribuie la respectarea ordinii de drept, efectuarea justiţiei, apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei şi ale societăţii” va examina în conformitate cu legea sesizarea și va stabili toate circumstanțele și cronologia derulării evenimentelor”, a argumentat Litvinenco.

La acest subiect: Denunţul penal în care e vizat Dodon şi Lupaşcu. Doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală pe faptul bănuielii privind uzurparea puterii în stat (DOC)

Ulterior, Procuratura Generală a anunțat miercuri, 28 aprile, că a examinat în ordine prioritară adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc din 26 aprilie 2021, prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

Ca urmare, prin Ordonanța din 28 aprilie 2021, prrocurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus refuzul de a înregistra respectiva adresare în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces-penal, argumentând:

• din punct de vedere procesual, adresarea deputaților nu corespunde cerințelor de formă și conținut unui act de sesizare despre infracțiuni, prevăzute de Codul de procedură penală;

• din punct de vedere al dreptului material, din circumstanțele de fapt invocate de către petenți nu rezultă obiectiv o bănuială rezonabilă privind săvârșirea infracțiunilor denunțate sau altor infracțiuni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here