Peste un sfert din populaţia UE a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID19, a anunţat marţi Comisia Europeană, şi peste 9% dintre locuitorii blocului comunitar sunt de acum complet vaccinaţi, relatează AFP și Agerpres.

”Vaccinarea se accelerează în Europa: tocmai am trecut pragul de 150 de milioane de vaccinări (…) Vom avea suficiente doze pentru a vaccina 70% dintre adulţii din UE în iulie”, a scris pe Twitter Ursula von der Leyen, preşedinta executivului european.

În detaliu, cel puţin 153,8 milioane de doze au fost administrate la aproximativ 112,4 milioane de persoane, reprezentând 25,1% din populaţia Uniunii Europene, potrivit cifrelor oficiale înregistrate marţi de AFP.

Cel puţin 41,9 milioane de persoane sunt complet vaccinate (cu două doze sau cu vaccinul cu doză unică de la Johnson & Johnson), reprezentând 9,4% din populaţie.

Comisia, responsabilă cu precomenzile de vaccinuri în numele statelor membre, se aşteaptă să livreze cel puţin 410 milioane de doze în total pe parcursul celui de-al doilea trimestru (250 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 35 de milioane de la Moderna, 55 de milioane de la Johnson & Johnson, precum şi 70 de milioane de la AstraZeneca).

Bruxellesul a fost puternic criticat pentru lentoarea campaniilor de vaccinare în UE din cauza întârzierilor în procesul de aprobare a reglementărilor şi a deficienţelor AstraZeneca în livrări.

În pofida accelerării recente, UE rămâne în continuare în urma Statelor Unite (aproximativ 30% din populaţie complet vaccinată), a Israelului (58%) şi a Regatului Unit (23%).

În Franţa, începând cu 3 mai, aproximativ 22,82 de milioane de doze au fost administrate în total la 16,13 milioane de persoane, adică 23,9% din populaţie. Dintre aceste persoane, 6,75 milioane sunt complet vaccinate (10% din populaţie).

În Belgia, au fost administrate 3,99 milioane de doze şi peste 856.000 de persoane sunt complet vaccinate (7,4% din populaţie).

Mai multe ţări europene încep relaxarea restricţiilor

Restricţiile anti-COVID au fost relaxate în Ungaria pentru persoa­nele care deţin carduri de imunitate emise de guvern, ultima dintr-o serie de măsuri de redes­chidere ce au urmat unei campanii ambiţioase de vaccinare, scrie Euronews.

Începând din weekend, persoa­nele cu astfel de carduri pot intra în restaurant, hoteluri, teatre, cinema­tografe, spa-uri, săli de fitness, biblioteci şi muzee.

În Ungaria, procentul celor vaccinaţi depăşeşte 40%, potrivit Reuters. Al treilea val al pandemiei este în curs de încetinire, iar acest lucru, dublat de masiva campanie de vaccinare au permis o redeschidere treptată a economiei ţării. Premierul Ungariei Viktor Orban, care are în faţă o cursă electorală strânsă în 2022, scoate în faţă succesul campaniei de vaccinare în încercarea întăririi bazei sale de susţinere. Ungaria a anunţat de asemenea deschiderea înre­gistrărilor pentru vaccinare pentru cetăţenii străini care locuiesc pe teritoriul său dar nu au un card naţional de asigurare de sănătate, scrie Budapest Business Journal. De asemenea, în timp ce discuţiile privitoare la certificate comune de vaccinare la nivel de bloc continuă, Ungaria şi Slovenia au decis să meargă mai departe bilateral, recunoscându-şi reciproc certificatele respective, potrivit Euractiv. Un acord bilateral în acest sens a fost încheiat de Ungaria şi cu Bahrain.

Tot în weekendul trecut a intrat în vigoare faza finală a procesului de relaxare a restricţiilor în Portugalia, scrie Euronews.

Restaurantele şi cafenelele pot rămâne deschise până la 10.30 pm.

Majoritatea businessurior pot fi deschise până la 9 pm în timpul săptămânii şi până la 7 pm în weekend sau zile de sărbătoare.

În Italia, multe localuri de pe plaje au primit undă verde pentru deschidere în weekend, parte a unui proces de redeschidere treptată a ţării. Italia a început acest proces în ultima săptămână cu redeschiderea şcolilor, muzeelor şi cinematografelor.

În Franţa, barurile şi restaurantele, cât şi unităţile culturale şi magazinele neesenţiale se vor putea redeschide pentru clienţi pe 19 mai. Ţara este în al treilea lockdown naţional de pe 3 aprilie.

Germania va ridica restricţiile pentru persoanele vaccinate anti-COVID chiar din această săptămână, mişcare criticată ca discriminatorie împotriva tinerilor, notează Financial Times.

Decizia vine pe fondul unei nemulţumiri în creştere în Germania cu privire la controalele stricte anti-coronavirus care intră acum în a şasea lună.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here