joi, mai 6, 2021


„Pericol major”. Directoarea „Combinatului Servicii Funerare”, despre solicitarea Mitropoliei privind desfășurarea Paștelui Blajinilor

Autor: , in Actualitate COVID-19 Social , - 13:11

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boțan, a venit cu mai multe precizări, după ce Mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare primarului general al Capitalei, Ion Ceban, prin care solicită autorităților municipale să fie permisă organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău.

În situația pandemică din Republica Moldova, organizarea și desfășurarea sărbătorii Paștele Blajinilor este un pericol major, real și iminent pentru sănătatea chișinăuienilor și nu doar, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori”, a menționat directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”.

Ludmila Boțan a precizat că, ținând cont de faptul că cimitirul „Sf. Lazăr” este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Sud-Est (aproximativ 145 ha), unde se află peste 300.000 de morminte, asigurarea fluxului continuu de vizitatori, la cele trei puncte de acces, astfel, încât să fie evitată aglomerația, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice nu este posibilă.

Este cunoscut faptul că, în preajma sărbătorilor Pascale, cimitirele devin cele mai aglomerate locuri. Imposibilitatea respectării recomandărilor Comisiei naționale și locale de sănătate publică, precum ar fi: termometria, purtarea obligatorie a măștilor, igiena mâinilor, păstrarea distanței sociale, dezinfectarea suprafețelor, la care se adaugă tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, al produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzirea în jurul mormintelor constituie premise de declanșare a unei creșteri de cazuri de îmbolnăviri”, a subliniat Boțan.

Directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” a explicat că în vederea abordării echitabile și egale a problemei, măsura a fost impusă și pentru celelalte cimitire a orașului, unde chiar și la cele mai mici cimitire, amplasate la periferii, controlul respectării măsurilor de siguranță devine și mai stringent.

Necesar de indicat că, odată cu instituirea restricției de accesare, Î.M. Combinatul Servicii Funerare se confruntă cu un număr mare de intrări nesancționate a persoanelor, care în opinia noastră acționează iresponsabil și nepăsător, sfidând în așa fel grav măsurile de securitate a sănătății și ordinii publice. La moment au fost suspendate principalele activități, cu excepția ceremoniilor de înhumare curente, fapt ce generează o reducere semnificativă a veniturilor întreprinderii. Cu toate acestea suntem conștienți de riscul răspândirii necontrolate a infecției, dar viața și sănătatea vizitatorilor noștri constituie o prioritate incontestabilă.

Astfel, facem apel la rațiune și spiritul civic al cetățenilor, optăm pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor și depășirea cât mai rapidă a epidemiei.

Ne dorim să comemorăm pe cei trecuți în neființă, încă mulți ani înainte, dar în siguranță ori viața are întotdeauna prioritate”, a conchis Ludmila Boțan.

Mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare primarului general al Capitalei, Ion Ceban, prin care solicită autorităților municipale să fie permisă organizarea Paștelui Blajinilor în cimitirele din municipiul Chișinău.

Motivele invocate de Mitropolia Moldovei pot fi citite în știrea Mitropolitul Vladimir cere autorităților municipale să fie permisă desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *