Rizea: Ponta a încercat să-l convingă pe Erdogan să-l ajute pe Plahotniuc

Autor: , in Actualitate / 6 mai, 2021, 12:07

Fostul premier al României, Victor Ponta, ar fi încercat să-l convingă pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să-i acorde protecție oligarhului Vladimir Plahotniuc, susține fostul deputat român Cristian Rizea.

Rizea, care a fost ani la rândul un apropiat al lui Plahotniuc și Ponta, a declarat miercuri, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că ex-premierul român a fost omul care i-a acordat numersoase servicii oligarhului moldovean de-a lungul anilor.

Fostul deputat român a declarat că deține probe care ar demonstra că campania electorală a lui Ponta, din cadrul alegerilor prezidențiale din 2014, ar fi fost finanțată cu bani obținuți de Plahotniuc din jaful din sistemul bancar.

„Tot Plahotniuc l-a trimis pe Leancă la București, pe Național Arena, alături de Ponta”, a precizat deputatul.

Plahotniuc s-ar fi implicat financiar în ultimele campanii electorale ale Pro România (partid condus de Ponta), promovându-l pe liste pe Iurie Leancă, a menționat Rizea.

El susține că Ponta, în calitate de consilier onorific al președintelui turc Erdogan, ar fi încercat să-l convingă pe liderul de la Ankara să-i acorde azil politic lui Plahotniuc sau cetățenie turcă, dar că acesta nu ar fi acceptat. În consecință, Plahotniuc ar fi fost nevoit să plece în Dubai, iar ultima sa destinație cunoscută ar fi Thailanda.

Un alt pion important pe care s-a bazat Plahotniuc ar fi fost ex-ministrul de Externe Titus Corlățean. Rizea a dezvăluit că oligarhul îl cunoaște pe Corlățean încă din anii 2000, atunci când acesta vizita Chișinăul în calitate de șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și se caza la hotelul lui Plahotniuc.

Și serviciile secrete l-ar fi protejat pe oligarh, „în special de Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe și George Maior, fostul șef al Serviciului Român de Informații”. Rizea acuză că Maior l-ar fi ajutat pe Plahotniuc inclusiv în SUA, întâlnindu-se cu acesta, în calitate de ambasador al României la Washington, într-un hotel de acolo.

Cei doi ar fi fost implicați și în procesul prin care Plahotniuc a reușit să-și obțină un pașaport cu a doua identitate – Vlad Ulinici – la București.

Potrivit lui Rizea, Plahotniuc obișnuia să-i filmeze pe toți oaspeții săi din România, care se cazau la hotelurile sale, inclusiv pe Victor Ponta. În context, el a povestit o întâmplare din anul 2014, din hotelul Codru.

„Ne-am cazat mai mulți la Codru. Noi eram în camere simple, Ponta în apartamentul prezidențial. La un moment dat, Ponta a trecuit să plece la București și mi-a dat cheia apartamentului mie. Dar mi-a zis: ‘Fii atent, nu intra cu femei, că se filmează’”, a declarat fostul deputat român.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X