VIDEO. „Vindeam florile din grădină, pentru a câștiga un ban”. Află istoria mătușei Parascovia, care își crește nepoții
La ai săi 73 de ani, Parascovia Rusu din satul Revaca, municipiul Chișinău, se trezește dis-de-dimineață și se apucă de grădinărit. Împreună cu soțul său, își cultivă propriile legume și fructe. Astfel, reușesc să mai reducă din cheltuielile pentru întreținere.
Femeia a activat timp de 40 de ani în cadrul întreprinderii municipale „Apă-Canal Chișinău”, dar salariul era insuficient. Astfel că, mătușa Parascovia a fost nevoită să vândă, timp de câteva decenii, florile din grădină la tarabele din Piața Centrală. Banii pe care îi câștigau acopereau o parte din cheltuielile necesare pentru creșterea celor doi nepoți, care au rămas în grija lor, după ce fiica acestora a decedat.
Autor: Mihaela Baciu
„Înainte când eram mai tânără mă ocupam cu florile, vindeam crizanteme, lalele dar, după ce am îmbătrânit mi-e mai greu să mă duc la piață. Pentru mine în grădină pun flori, îmi place să le am și să mai dăruiesc câte un buchețel. Este greu acum la bătrânețe, tare greu și cu pensia asta mică, dar îi mulțumim Domnului de ceea ce avem și să ne păzească de COVID, tare strașnică boala aceasta, am trecut și eu și soțul prin aceasta boală”, a recunoscut femeia.
Inițial, avea o pensie de 585 de lei, după care i-a fost majorată până la 2000 de lei. Între timp, comercializarea florilor în Capitală aduceau venituri mici, dar importante pentru membrii familiei Rusu.
„Nepoata a fost admisă la universitate, la buget, iar nepoțelul este în clasa a 9-a. Nicoleta nepoata mea și-a ales să meargă la Universitatea Tehnică, sunt mulțumită din partea ei pentru că învață bine, mă ascultă și mă ajută, eu o las mai mult să învețe, vreau să aibă profesie. Destul că nu am învățat eu, am trăit numai cu mama și timpurile erau grele, și m-am străduit să fac o casă, la copii să le fac casă. Dacă mama lor, adică fiica mea a decedat, au rămas în grija mea. I-am susținut, i-am învățat, le-am spus să fie cuminți și ascultători, capul plecat sabia nu-l taie. Copilul trebuie să fie educat de acasă, dacă îl educi de acasă este educat până la adânci bătrânețe. Până în clasa a 10-a cât a învățat Nicoleta la Sângera a fost pe tabla de onoare, primea în fiecare an diplomă și câte 100 de lei le dădeau la cei care învățau bine, pentru noi și 100 de lei era mult înainte”, a subliniat mătușa Parascovia.
Împreună cu soțul au cultivat, pe parcursul anilor, și legume. Bani care îi ajutau să mai scape din cheltuieli. De câțiva ani, însă, s-a lăsat de grădinărit. „Încetișor pe lângă casă, împreună cu soțul, facem totul, prin grădină când mai pot, când nu, mă mai așez pe scaun și așa lucrez. În timpurile când vindeam flori mă duceam la Piața Centrală, la Botanica mai aveam loc, uneori le mai dădeam gratis pentru că aveam foarte multe și nu reușeam să le vând pe toate. Eu mă așezam într-un colț, soțul în alt colț și vindeam amândoi, aveam multe lalele, toamna crizanteme. Aveam o seră plină cu crizanteme, dar le-am împărțit pe toate, mi-am lăsat numai pentru mine în grădină pentru că deja nu pot să mă duc să vând, mă dor picioarele și mi-e greu, dar în grădină îmi place să fie frumos”, a adăugat mătușa.

Chiar dacă soții Rusu spun că uneori le este complicat să se descurce cu treburile casnice, încearcă împreună să treacă peste toate momentele. „Pe unde cu bastonul, dar facem lucrul, grădina să fie curată, să nu ne râdă lumea și să zică când erau tineri era frumos, dar acum la bătrânețe nu mai fac nimic. Din grădină mai mănânci sănătos, o ceapă, o ridiche, roșiile și castraveții când ies. Nu le cumpărăm, cartofi nu cumpărăm, avem în grădină. Dacă noi am fi cumpărat toate legumele, nu ne mai ajungeau bani pentru ca să cumpărăm ulei de floarea-soarelui. Prețul s-a majorat foarte mult”, a recunoscut Parascovia Rusu.
Mătușa spune că ar avea nevoie de un ajutor financiar de la stat. „Înainte cât mai erau copiii mici ne dădeau ajutor de la stat, acum dacă au crescut nu ne mai dau. Nu ne dă nimeni nimic. Așa-i dacă ajungi la 70 de ani, greutățile sunt mai mari”, a mai spus femeia.
Chiar și așa, femeia este optimistă și spune că este bucuroasă de reușitele și educația nepoților săi, iar acum se roagă doar ca să se termine pandemia de COVID-19. „Ne rugăm la Dumnezeu și cu acest COVID să ne isprăvim odată, te saturi și de mască că trebuie să o porți peste tot, unde nu te duci trebuie să fii cu mască. Am fost bolnavă de COVID acasă dar soțul la spital. Am primit medicamente, vecina mi le aducea la ușă și le lăsa, eu îi lăsam banii la ușă și ea îi lua, îmi aducea și câte o pâine când cocea, și nepoata stătea cu mine în carantină. Eu stăteam la pat. Cu acest COVID am ajuns să nu ne mai întâlnim, toți se aruncă după bogăție acum, noi înainte trăiam sărac, dar ne întâlneam cu toate rudele, cu ce dădea Dumnezeu”, a mai spus mătușa.

Comentarii