vineri, mai 7, 2021


Domnica Manole: Mandatul judecătorilor de la Curtea Constituțională ar trebui extins, dar cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat (DOC)

Autor: , in Actualitate Justiție Social , - 14:35

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, consideră că ar trebui efectuate unele modificări ale cadrului juridic în vigoare, mai exact, ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la șase ani la nouă, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Opinia a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat revistei franceze Lettre de l’Est.

În primul rând, cred că ar trebui extins mandatul judecătorilor constituționali de la șase ani la nouă, cu imposibilitatea de a deține un al doilea mandat. Deși, în mod tradițional, mandatul pe viață – cum este cel al judecătorilor Curții Supreme a Statelor Unite ale
Americii – este asociat cu o mai mare independență, mandatul de nouă ani ar atenua impresia judecătorului constituțional că i se sfârșește mandatul, deși abia și-a încheiat perioada de „acomodare” la Curte. O altă problemă din perspectiva independenței funcționale a Curții o constituie salarizarea insuficientă a funcționarilor și a judecătorilor ei, prin raportare la, cel puțin, omologii lor din statele vecine Republicii Moldova. Cred că aici este loc de mai bine și reiterez că am întreprins măsuri în această direcție, semnalându-le problema factorilor de decizie de la nivel parlamentar și guvernamental
”, a declarat Domnica Manole.

Președinta Curții Constituționale a menționat că activitatea unui judecător constituțional diferă de activitatea unui judecător de drept comun: „Afirm acest lucru pe baza experienței mele în ambele domenii. Pot spune că cel puțin primul an de activitate la Curte este un an de „învățare”, indiferent de background-ul tău – fie că vii din sala de judecată sau de la catedra universitară. Problemele cu care se confruntă Curtea se văd altfel din interiorul ei, atunci când ocupi scaunul de judecător. Mai mult, după cum știți, mandatul unui judecător constituțional din Republica Moldova este de șase ani. În comparație cu durata mandatului judecătorilor altor curți constituționale europene, durata mandatului nostru este relativ scurtă. Ca în orice tribunal, sunt foarte importanți asistenții judiciari. De fapt, pot spune că, în cazul nostru, cei care ne-au sprijinit enorm au fost asistenții judiciari. Aș spune că primii situați în clasamentul memoriei instituționale sunt ei. Afirm, așadar, că în special datorită lor este asigurată continuitatea activității Curții”.

Vedeți mai jos interviul integral:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *