Reacția BNM, după ce Șor a propus să returneze suma de bani care i se impută în dosarul furtul miliardului

Autor: , in Actualitate / Economic / 11 mai, 2021, 15:19

„Recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului”. Această declarație se regăsește în reacția emisă de reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei, după ce Ilan Șor a anunțat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice ulterior de la beneficiarii reali ai fraudei bancare, iar avocații acestuia au transmis scrisori către Procuratura Generală (PG), Banca Națională a Moldova (BNM) și Ministerul Finanțelor, prin care solicită desemnarea reprezentanților din fiecare instituție pentru a demara discuții.

Constatăm că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare – un subiect atât de sensibil pentru întreaga societate – se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului. Încurajăm faptele și contribuțiile reale, dar nu declarative, care să aducă o finalizare de succes cât mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase”, menționează reprezentanții BNM.

În reacția emisă de BNM, se precizează că demersul avocaților lui Ilan Șor, adresat inclusiv BNM, poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate.

Aceasta, deoarece prin sentința Judecătoriei Chișinău din 21.06.2017, Șor Ilan Miron a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 196 alin.(4) (cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere) și art. 243 alin. (3) lit.b) (spălarea banilor în proporții deosebit de mari) din Codul Penal și, corespunzător, instanța de judecată a stabilit că „prin infracțiunile comise de inculpat, s-a adus atingere patrimoniului Băncii de Economii SA” și că „se admite în principiu acțiunea civilă înaintată de partea civilă, BC Banca de Economii SA, urmând ca asupra cuantumului despăgubirilor cuvenite să hotărască instanța în ordinea procedurii civile.”

Cât privește solicitarea „compensării valorii activelor băncilor la data de 27 noiembrie 2014”, acționarii cunosc foarte bine – conform legii, creanțele față de o bancă în proces de lichidare se onorează în ordinea priorității claselor de creanțe stabilite, iar creanțele acționarilor se onorează după onorarea tuturor creanțelor creditorilor față de bancă, din activele rămase. În prezent, BC Banca de Economii S.A. achită creanțele Ministerului Finanțelor. Totodată, BNM precizează că acționarii Băncii de Economii S.A. nu au contestat actele emise de BNM și nu au înaintat cereri de compensare a valorii activelor deținute”, au precizat reprezentanții BNM.

Amintim că, Ilan Șor a făcut publice vineri, 30 aprilie, scrisorile trimise către Procuratura Generală (PG), Banca Națională a Moldova (BNM) și Ministerul Finanțelor, prin care solicită desemnarea reprezentanților din fiecare instituție, pentru a demara discuțiile privind recuperarea banilor din dosarul fraudei bancare.

„Avocații mei au depus documente și propun o soluție pentru rambursarea prejudiciului produs de așa-zisa fraudă bancară. Urmează ca Procuratura Generală (PG), Banca Națională a Moldova (BNM) și Ministerul Finanțelor să-și desemneze reprezentanții și să inițieze discuții”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

Șor susține că i-a convins pe acționarii băncilor să achite prejudiciul care li se impută, după care ei își vor recupera banii de la beneficiarii reali ai fraudei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X