Maia Sandu: Banii confiscați de la Luca Filat vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități severe

Autor: , in Actualitate / Politic / Social / 12 mai, 2021, 16:20

Președinta Maia Sandu a anunțat după întrevederea cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, că banii confiscați de la Luca Filat vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități severe.

Suma de 456.068 de lire sterline, echivalentul a aproape 11.5 milioane de lei moldovenești, confiscați de la Luca – fiul fostului premier Vlad Filat, vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe.

Am convenit cu Wendy Morton asupra modalității de întoarcere a fondurilor recuperate de la Luca Filat în beneficiul cetățenilor. Eforturile echipei noastre de recuperare a fondurilor extrase ilegal din Moldova aduc rezultate. După demersurile noastre făcute pe parcursul anului 2020, instanțele londoneze au dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei confiscate de 458 de mii de lire sterline de la cetățeanul Luca Filat. În curând, acești bani – echivalentul a aproape 11,5 milioane de lei – vor ajunge să fie folosiți în beneficiul persoanelor cu dizabilități severe”, a declarat Maia Sandu.

În 2020, aproximativ 175 mii de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la instituțiile responsabile de protecția socială din țara noastră, a anunțat Maia Sandu.

Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilități se încadrează în categoria celor cu dizabilități severe. Dintre cele 26 de mii de persoane cu dizabilități severe, până la o treime au nevoie de asistență permanentă. Serviciul de asistență personală este unul absolut critic, iar reducerile bugetare, operate de guvern anul trecut, au adus mii de persoane cu dizabilități severe și familiile lor într-o situație foarte dificilă anul acesta”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu a precizat că resursele financiare confiscate de la Luca Filat vor fi redirecționate către Agenția Națională de Asistență Socială din Moldova, pentru finanțarea serviciului social de asistent personal pentru persoanele cu dizabilități severe.

Vom continua demersurile de recuperare și returnare a banilor scoși din Republica Moldova ilegal în Regatul Unit și în alte țări”, a subliniat președinta.

În februarie 2021, ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul unei întrevederi cu ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a aunțat că suma de 456.068 lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare deținute de către fiul lui Vlad Filat, Luca, va fi returnată, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul britanic la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul unei întrevederi cu ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X