Maia Sandu anunță că a întors Parlamentului mai multe legi votate de PSRM-ȘOR: „Au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți”

Autor: , in Actualitate / Politic / 14 mai, 2021, 21:44

Președinta Maia Sandu a anunțat vineri, 14 mai, că a întors Parlamentului mai multe legi votate de majoritatea PSRM-ȘOR, din motiv că acestea „sunt scrise vag și conțin portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice”. Șefa statui a precizat că viitorul Legislativ le va reexamina și va decide ce face.

Alianța Șor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conțin prevederi pentru hoți, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiți și conțin în articole, scrise vag, portițe de corupție pentru scheme de delapidare și înstrăinare a bunurilor publice. Am analizat aceste legi și am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina și va decide ce face – le va modifica, pentru a elimina deficiențele, sau le va retrage”, a argumentat Maia Sandu.

Precizările Maiei Sandu.

„Am respins legea 71 din 23.04.2021, promovată de socialiști și Șor drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputații lui Șor nu are cum să fie bine intenționată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituționale acum două luni. Dar cel mai important – legea dată nicidecum nu ușurează povara acestei datorii pentru cetățeni – miliardul furat cum a fost la hoți așa și va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflație și instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetățenii achită miliardul furat, dar deja prin prețuri crescute și dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos și conținut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase.
Am întors Parlamentului și legile 69 și 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie și mai. Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensații și oamenii cu venituri mari și foarte mari. Aceste compensații trebuie să ajungă la oamenii nevoiași, nu la deputați și miniștri sau la proprietari de castele și mașini luxoase.

Am oprit legea 60, privind comerțul intern. Este o lege pornită dintr-o intenție bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creșterea prețurilor și încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătățită a acestei legi.

Am întors Parlamentului legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus la creșterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. Înțeleg că socialiștii se bucură de fiecare scumpire, crezând că asta lovește în președinte, dar e o abordare primitivă și lipsită de respect față de cetățeni. Oamenii înțeleg foarte bine situația.

Am restituit și legea 52 din 22.04.2021, care creează premise de coruptibilitate și lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaților corupți.

Am restituit Parlamentului legea nr. 72, ce ar acorda actualului Guvern interimar dreptul de a semna tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova și dreptul de a angaja și demite persoane cu funcție de demnitate publică și funcționari. E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puțin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internațional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile și demisiile în agenții și ministere trebuie să le facă guvernul plenipotențiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alți oameni întâmplători dintr-un guvern demis.

Am promulgat următoarele legi: 1.nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; 2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative; 3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari și Căușeni și ai satului Varnița din raionul Anenii Noi; 4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător; 5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative; 6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităților atribuite la secțiunea I a Clasificatorului activităților din economia Moldovei și care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgență în sănătatea publică”.

Astfel, șefa statului susține că aîncheiat socotelile „cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon”.

Pot răsufla ușurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de șiretlicuri, capcane și motivație corupțională.
În acest Parlament am fost aleasă și eu – pe circumscripția Europa, de către moldovenii alungați din propria țară de corupție, nedreptate și sărăcie. A fost un Parlament în care a avut loc debarcarea regimului Plahotniuc, cu un partener de coaliție care tremura de frică. A fost un Parlament în care am fost votată premier și apoi demisă din funcție pentru agenda prea curajoasă de reformă a justiției. În noiembrie 2019 acest Parlament a dat jos Guvernul condus de mine, iar peste un an, cu ajutorul cetățenilor, am scăpat de acest Parlament. Dizolvarea Parlamentului deschide porțile către noi oportunități, către ordine și dezvoltare în țara noastră.
Privesc în viitor cu optimism. Am încredere că cetățenii vor ști să aleagă grâul de neghină. Avem nevoie de o gură de aer proaspăt în Moldova. Avem nevoie de energie, dreptate, încredere, promisiuni ținute, investiții, stabilitate, guvernare responsabilă, implicare cetățenească. Chem cetățenii să iasă masiv la vot. E un moment de cotitură în istoria țării noastre. În ce direcție vom merge? Cui vom încredința responsabilitatea conducerii țării? Voi decideți. Cetățenii. Am toată încrederea în oamenii țării și știu că pentru Moldova vin vremuri bune
”, a conchis Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X