„Va fi ceva nou. Sperăm să fie mai mulți vizitatori”. Ziua Internațională a Muzeelor. Ce activități și evenimente vor avea loc la Chișinău

Autor: , in Cultură/Media / Social / 18 mai, 2021, 12:31

În fiecare an, la 18 mai, este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, având drept obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Autoritățile Capitalei menționează că acestea vor fi desfășurate cu respectarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției COVID-19.

Pentru a celebra diversitatea patrimoniului cultural și pentru a familiariza publicul cu colecțiile muzeale, în muzeele din Chișinău sunt organizate o serie de evenimente la care sunt invitați toți doritorii.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei:

Muzeograful Eugenia Golban a declarat pentru COTIDIANUL că sunt preconizate mai multe activități pentru vizitatorii muzeului. Ei vor organiza o activitatate educațională nouă, intitulată „Magia vaselor cucuteniene”: „Această activitate include familiarizarea vizitatorilor cu frumoasa civilizație cucuteniană, picture cucuteniană. Astăzi, copiii au posibilitatea de a picta pe vasele de ceramică motivele cucuteniene”.

Personalul muzeului speră că astăzi vor fi mai mulți vizitatori, menționând că accesul pentru vizitatori este gratuit.
De menționat că, accesul publicului în muzeu pentru vizitarea expoziției permanente va fi posibilă până la ora 20:00.

Programul activităților:

– Lansarea concursului de literatură „Orașul meu” (12:00-13:00);
– Expoziția – Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului” (13:00-13:30);
– Concert interpretat de elevii Școlii de muzică „Eugen Doga” (14:00-15:00);
– Concert interpretat de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea” (15:00-16:00);
– Divertisment coral prezentat de corul mixt al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice (16:00-17:00);
– Arcan Grui, trio poetic de muzică ciobănească cu influențe urbane (17:00-18:00);
– Concert online de Jazz LIVE alături de Geta Burlacu . Evenimentul poate fi urmărit pe privesc.eu, începând cu ora 19:00. Concertul va fi translat din incinta Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău.

Începând cu data de 18 mai, Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția de pictură și grafică realizată de artistul basarabean Pavel Șilingovski. Vernisarea expoziției va avea loc la ora 16:00. Intrarea va fi gratuită pentru toate categoriile de vizitatori în toate expozițiile Muzeului.

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în perioada 13-30 mai, vizitatorii au ocazia de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea Mănăstirii Noului Neamț, iar pe 22 și 23 mai, între orele 10:00-16:00, în curtea Muzeului se va desfășura Târgul Meșterilor Populari, care invită publicul să descopere arta meșteșugurilor tradiționale și să-i cunoască pe meșterii populari autohtoni.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și filialele acestuia vor putea fi vizitate gratuit pe data de 18 mai. Pe data de 21 mai, la ora 16:00, la sediul din str. Alexei Mateevici, nr. 79, va avea loc vernisarea expoziției stradale „Scriitori din cronica Unirii”. În perioada 18-22 mai, expoziții tematice vor fi organizate și la filialele Muzeului: Casa-muzeu „A. S. Donici” din s. Donici, r. Orhei, Casa-muzeu „Constantin Stamati” din s. Ocnița, r. Ocnița și Casa-muzeu „Grigore Vieru” din s. Pererîta, r. Briceni.

Pe data de 22 mai, la ora 10:00, la Casa-Muzeu „A.S. Pușkin” va avea loc vernisarea expoziției «В нашей Бессарабии в впечатлениях недостатку нет», fiind urmată de un program literar muzical și un recital de poezii. Intrarea la eveniment și la expozițiile Muzeului este liberă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *