VIDEO. „Mă trezesc și adorm cu sunetul rachetelor”. Prin ce calvar trece o moldoveancă stabilită în Israel

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Externe / Materiale Video / Populare / Social / 18 mai, 2021, 09:31

Conflictul din Orientul Mijlociu atinge cote maxime. Rachete ce zguduie cerul, localități în ruine, fumul și spaima oamenilor sunt doar câteva elemente desprinse din realitatea cruntă a Israelului. Presa internațională scrie că în noaptea de duminică spre luni, armata israeliană a lansat zeci de rachete spre Fâșia Gaza, ca ripostă, după ce două localități din Țara Sfântă au fost atacate.

Sute de cetățeni moldoveni, pentru care Israelul a devenit a doua casă, sunt martorii confruntărilor violente. Printre ei și Mihaela Baciu, stabilită într-un oraș din apropierea Tel Avivului.

Autor: Mihaela Baciu

Aceste imagini au fost surprinse de către o moldoveancă stabilită în Israel și oferite postului nostru de televiziune. Mihaela Baciu are 20 de ani și este originară din orașul Sângera. De aproape patru ani locuiește în orașul Petah Tikya din Israel și lucrează la Primăria din Tel Aviv. Mai mult de o săptămână, tânăra recunoaște că se trezește și adoarme cu sunetul rachetelor lansate în aer.

De o săptămână, ne trezim și ne culcăm cu sunetul rachetelor, a sirenei. Trecem prin niște situații foarte dificile. Orașele de lângă Tel Aviv sunt cele mai afectate”, a recunoscut Mihaela.

În pofida situației instabile, Mihaela este nevoită să meargă la muncă. Câțiva ani în urmă, tânăra a mai fost martora unor scene similare. Acum însă lucrurile sunt mult mai grave. „Acum este cu mult mai strict, mai strașnic, nu putem să ne deplasăm. Putem să ieșim doar dimineața, seara suntem așteptați cu sirena, bombardamente. Sperăm din tot sufletul să fie pace și să nu aibă nimeni de suferit”, a mai spus ea.

De aproape două săptămâni, conflictul dintre Israel și Hamas a semănat în rândul oamenilor nu doar frica morții. Mai multe edificii importante și case de locuit au fost distruse, iar zeci de persoane, palestinieni și israelieni, și-au pierdut viața. În noaptea de duminică spre luni, a avut loc o nouă serie de bombardamente. După ce două localități din Israel au fost lovite de rachete dinspre Fâșia Gaza, armata israeliană a lovit, cu zeci de rachete, țintele teroriste din Gaza, scrie presa internațională.

Prim-ministrul Israelului a declarat că luptele vor continua pentru ca cetățenii să poată fi liberi. Benjamin Netanyahu a condamnat acțiunile mișcării Hamas. „Israelul a răspuns cu tărie la aceste atacuri. Vom continua să ripostăm până când siguranța cetățenilor va fi restabilită. Atacând orașele noastre, Hamas comis o dublă crimă care-i vizează pe cetățenii noștri civili. De asemenea, se ascund în spatele civililor palestinieni și îi folosesc ca pe un scut uman”, a reiterat premierul.

De la redeclanșarea conflictului, în cel puțin o săptămână, au fost uciși aproape 200 de palestinieni, dintre care cel puţin 58 erau copii, iar peste 1.200 au fost răniți. De cealaltă parte, Israelul a înregistrat zeci de morți și aproape 300 de răniți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X