Președintele raionului Strășeni riscă să fie demis din funcție. ANI: Și-a acordat bonus și a semnat pentru premii de 100.000 de lei

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 mai, 2021, 16:00

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele președintelui raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc. Procedura de control a fost inițiată în baza unei sesizări din oficiu, după ce în spațiul public au apărut informații că Tamaciuc, alături de vicepreședinți și majoritatea funcționarilor publici din Aparatul președintelui raionului Strășeni, au beneficiat de premii bănești în valoare totală de circa 100.000 de lei.

Din materialele probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a identificat că președintele raionului Strășeni, Pavel Tamaciuc, a emis în total șase acte administrative prin intermediul cărora a participat la luarea deciziilor în favoarea sa.

„Astfel, pe cinci acte și-a semnat concedii de odihnă, iar într-o altă dispoziție, care a ajuns și în spațiul public, și-a acordat un premiu unic funcție cu ocazia Hramului orașului, în mărime de un salariu”, menționează Autoritatea Națională de Integritate.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, președintele de raion, Pavel Tamaciuc, fiind reprezentat de un avocat, a invocat următoarele:

Acțiunile/faptele reclamate nu cad sub incidența regimului juridic al conflictului de interese, nefiind stabilite careva semne vizibile ale interesului personal, or, în situația descrisă/declarată în semnarea actelor administrative contestate de Autoritate, Președintele raionului s-a ghidat și a executat prevederile imperative ale Codului Muncii și a cadrului legal conex legii, de pe urma/urmează să beneficieze inclusiv personal în calitate de salariat, or Președintele raionului de rând cu ceilalți salariați se bucură/beneficiază de aceleași drepturi, fără careva excepții”.

Totuși,inspectorul de integritate a precizat că, președintele raionului a încălcat legislația în vigoare prin faptul că nu a declarat în termen, nu a soluționat conflictele de interese reale în care s-a aflat și a emis/semnat mai multe acte în privința sa.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, președintele de raion riscă de fie demis din funcție și să nu mai poată deține o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie inclus și în Registrul Interdicțiilor.

Pavel Tamaciuc a contestat actul emis de ANI în instanța de contencios administrativ.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X