Ambasada SUA la Chișinău: Condamnăm actul descumpănit și șocant al regimului Lukașenko. Cerem o investigație internațională

Autor: , in Actualitate / Politic / 24 mai, 2021, 15:49

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova au venit cu o reacție, după ce jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, a fost reținut. Reprezentanții misiunii diplomatice au anunțat că condamnă „actul descumpănit și șocant al regimului Lukașenko de a devia un zbor comercial și a aresta un jurnalist”.

Condamnăm cu fermitate actul descumpănit și șocant al regimului Lukașenko de a devia un zbor comercial și a aresta un jurnalist. Cerem o investigație internațională și vom coordona cu partenerii noștri următorii pași. Statele Unite sunt alături de poporul din Belarus”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Blinken a spus că „actul şocant” comis de regimul Lukaşenko a pus în pericol viaţa a peste 120 de pasageri, inclusiv cetăţeni americani.

Statele Unite condamnă ferm devierea forțată a zborului și arestarea ulterioară a jurnalistului Raman Protasevici la Minsk. Cerem eliberarea sa imediată. Acest act șocant săvârșit de regimul Lukașnko a pus în pericol viața a peste 120 de pasageri, inclusiv a cetățenilor americani. Rapoartele inițiale care sugerează implicarea serviciilor de securitate din Belarus și utilizarea aeronavelor militare din Belarus pentru escortarea avionului sunt profund îngrijorătoare și necesită investigații complete”, se menționează în nota informativă emisă de Departamentul de stat al SUA.

Reprezentanții misiunii diplomatice au subliniat că „având în vedere indicațiile că aterizarea forțată se bazează pe pretenții false, susținem cea mai timpurie reuniune posibilă a Consiliului Organizației Aviației Civile Internaționale pentru a examina aceste evenimente”.

„Mass-media independentă reprezintă un pilon esențial care susține statul de drept și e o componentă vitală a unei societăți democratice. Statele Unite condamnă încă o dată hărțuirea continuă a regimului Lukașenko și detenția arbitrară a jurnaliștilor. Suntem alături de poporul belarus în aspirațiile lor către un viitor liber, democratic și prosper și susținem apelul lor pentru ca regimul să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale”, a conchis Departamentul de stat al SUA.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Șase pasageri ai cursei Atena – Vilnius, deturnată la ordinul regimului Lukașenko din Belarus, au rămas duminică la Minsk. Este vorba despre un jurnalist de opoziție, Roman Protasevici, care a fost arestat, de prietena acestuia și de patru membri ai forțelor de securitate care ar fi creat diversiunea folosită drept pretext.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X