Lituania va interzice orice zboruri prin spațiul aerian din Belarus

Autor: , in Actualitate / Externe / 24 mai, 2021, 17:49

Guvernul lituanian a interzis aeroporturilor locale să primească și să trimită zboruri pe teritoriul Belarusului. Anunțul a fost făcut de ministrul comunicațiilor și transporturilor, Marius Skuodis, relatează Delfi și Tvrain. Interdicția va intra în vigoare pe 25 mai.

Orice zbor către și de la aeroporturile lituaniene prin spațiul aerian al Belarusului este interzis”, a precizat Skuodis.

Ministerul lituanian al Afacerilor Externe, Gabrielius Landsbergis, a sugerat, de asemenea, că companiilor aeriene ale Uniunii Europene (UE) li se va interzice să zboare peste spațiul aerian al Belarusului.

Oficialul a mai declarat că această măsură va fi recomandată și altor țări din UE, dar Lituania a decis să ia această decizie de una singură.

Anterior, compania aeriană letonă airBaltic și maghiara Wizz Air au refuzat să zboare peste teritoriul Belarusului.

„Companiile aeriene ruse continuă să zboare către Belarus și prin spațiul său aerian, ca de obicei”, au declarat responsabili de la Agenția Federală de Transport Aerian pentru Interfax.

Vezi și: Ambasada SUA la Chișinău: Condamnăm actul descumpănit și șocant al regimului Lukașenko. Cerem o investigație internațională

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice, În cadrul reuniunii vor fi discutate și noi sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea unui avion comercial.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului. Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X