(FOTO) Primele consecințe pentru Moldova după ce spațiul aerian belarus este ocolit de companiile aeriene

Autor: , in Actualitate / Economic / 25 mai, 2021, 14:16

Decizia Uniunii Europene, de a ocoli spațiul aerian al Belarusului, se răsfrânge direct și asupra Republicii Moldova, care va suferi pierderi economice din cauza că o serie de zboruri care asigurau legătura între nordul și sudul Europei nu vor mai zbura prin spațiun nostru aerian.

Un exemplu în acest sens este o cursă Ryanair care asigură legătura între insula greacă Pafos și capitala Letoniei Riga. La 22 mai aceasta survolat spațiul aerian moldovenesc și cel belarus.

Însă după deturnarea de duminică, 23 mai, când a fost capturat jurnalistul Roman Protasevici, următoarea cursă pe această rută a evitat spațiul aerian belarus cât și moldovenesc.

Liderii UE au decis luni seară că avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE.

De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

Cum vor afecta aceste sancțiuni Moldova

Cel mai mult de suferit de pe urma acestor sancțiuni va avea compania aeriană belarusă de stat Belavia, care operează curse zilnice de la Minsk la Chișinău.

Belavia reprezintă o sursă importantă de venit și pentru compania de stat MoldATSA, compania un număr impunător de zboruri tranzit deasupra Moldovei, pentru care plătește bani providerului de servicii de navigație – MoldATSA.

Conform calculelor Runway09, contribuția Belavia – Belarusian Airlines la încasările MoldATSA pe anul 2020 a fost de aproximativ 30%.

De asemenea în cazul închiderii spațiului aerian belarus există o mare probabilitate ca toate charterele din țările Baltice și nordul Europei către Egipt și Turcia – vor ocoli Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X