Năstase, reacție la acțiunile lui Lukașenko în raport cu jurnalistul Roman Protasevici

Autor: , in Politic / 25 mai, 2021, 13:35

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a condamnat într-o reacție publică acțiunile regimului de la Minsk în raport cu jurnalistul Roman Protasevici, reținut după ce o aeronavă Ryanair a fost deturnată în spațiul aerian belarus.

„Ceea ce se întâmplă în Belarus, acțiunile ieșite din comun ale dictatorului Lukașenko prin deturnarea avionului Ryanair și arestarea jurnalistului Roman Protasevici, sunt mai mult decât condamnabile, sunt inacceptabile și confirmă o dată în plus că regimul dictatorial de la Minsk este inuman și profund detestabil. Suntem solidari cu toți cei care luptă pentru un viitor democratic al acestei țări, condamnăm cu vehemență asemenea gen de „incidente” și cerem, alături de partenerii noștri europeni, eliberarea lui Roman Protasevich. Жыве Беларусь!”, a menționat Năstase.

Roman Protasevici a fost redactor-şef al unui influent canal al opoziţiei, Nexta, şi a jucat un rol cheie în organizarea mişcării de protest din 2020.

Duminică, el a fost arestat împreună cu partenera sa, Sofia Sapega, după ce un avion Ryanair care circula pe ruta Atena – Vilnius şi la bordul căruia călătoreau, a fost forţat să aterizeze la Minsk.

Roman Protasevici locuia în exil, în Lituania.

El este urmărit penal în Belarus pentru „organizarea de tulburări în masă”, infracţiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

Serviciile de securitate din Belarus (KGB), moştenite din perioada sovietică, l-au plasat Roman Protasevici pe o listă a „indivizilor implicaţi în activităţi teroriste” pentru care riscă, potrivit opoziţiei, pedeapsa cu moartea în Belarus, ultima ţară din Europa care mai aplică pedeapsa capitală.

O înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici a fost dată publicităţii luni, provocând îngrijorarea opoziţiei care consideră că există indicii că ar fi fost făcută sub constrângere.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X