„Nu-s sume de 3 milioane de lei”. Denis Guzun va ataca în judecată actul emis de ANI prin care solicită confiscarea averii

Autor: , in Actualitate / Social / 25 mai, 2021, 16:50

Judecătorul Denis Guzun va ataca în instanța de judecată actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Inspectorul a constatat prezența unei diferențe substanțiale în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei. Pe de altă parte, judecătorul susține că „datele sunt eronate”.

Denis Guzun susține că banii au fost declarați și au fost obținuți înainte de a accede în funcția de judecător.

Datele sunt eronate. Nu sunt indicate concret și directe. Urmează să atac în instanța de judecată actul emis de Autoritatea Națională de Integritate și urmează să probez că nu am nicio încălcare. Toți banii au fost declarați și au fost obținuți înainte de a accede în funcția de judecător. În funcția de judecător nu am avut așa cheltuieli. Actul de constatare a fost pentru anii 2017-2018, respectiv, nu eram în funcția de judecător. Dețin această funcție din ianuarie 2019”, a declarat Denis Guzun pentru COTIDIANUL.

De asemenea, judecătorul a afirmat că din bunurile indicate în actul de constatare emis de ANI, de fapt, încă din 2019 deține doar două bunuri.

Nu sunt sume de 3 milioane de lei, de asta și spun că sunt date eronate. Acolo au fost mai multe contracte. Dacă e să sumăm toate cumpărările și vânzările, poate da, însă au fost cumpărări, vânzări, iarăși cumpărări din acești bani (…) Din bunurile indicate în actul de constatare emis de ANI, de fapt, încă din 2019 dețin doar două bunuri, iar restul au fost vândute”, a adăugat Guzun.

Judecătorul se arată nedumerit „cum cadourile pot fi indicate eronat”.

ANI-ul are doar o precizare doar ce ține de cadourile obținute. Ei nu au pretenții referitor la bunuri. Nu înțeleg cum cadourile pot fi indicate eronat și fals. Acestea au fost cadouri. Deci, cele constatate la sigur nu ajung la suma de 3 milioane de lei, dar este o sumă mult mai mică. Actul deja este contestat în instanța de judecată și urmează să prezint probele”, ne-a spus judecătorul.

Ofițera de presă a Autorității Naționale de Integritate, Maria Dastic, a precizat pentru COTIDIANUL că Denis Guzun a cerut despăgubiri morale: „Astăzi am primit o cerere prealabilă din partea dumnealui, prin care solicită despăgubiri morale și materiale de 120.000 de lei, în contextul în care autoritatea doar și-a făcut misiunea”.

Am cerut și un prejudiciu moral care urmează să-l redirecționez către cineva care are nevoie de el. Asta a fost poziția apărătorilor mei referitor la asemenea prejudiciu. Din punctul meu de vedere, nu am vrut nimic. Eu doar am vrut să îmi demonstrez nevinovăția. Am o echipă de avocați care se ocupă de acest caz. Eu conosc dreptul penal, dar cel contiincios-administrativ nu-l cunosc atât de bine”, a conchis Denis Guzun.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii pe numele lui Denis Guzun, judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău. În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, care cade sub incidența legislației actuale și reprezintă cea mai mare sumă identificată de către ANI, în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei, ce depășește de 23.7 ori plafonul admis de lege, mai exact 20 de salarii lunare pe economie.

Vezi și: Un judecător riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei. ANI: E cea mai mare diferență substanțială de până acum

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X