EASA cere tuturor operatorilor aerieni să evite spațiul aerian al Belarusului

Autor: , in Externe / 26 mai, 2021, 13:43

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a cerut miercuri tuturor companiilor aeriene să evite spaţiul aerian al Belarusului din motive de siguranţă, apreciind că diversiunea privind zborul Ryanair pune sub semnul întrebării capacitatea ţării de a garanta siguranţa cetăţenilor care călătoresc cu avionul, transmite Reuters.

EASA a precizat că a sfătuit operatorii aerieni din UE, precum şi pe cei din afara blocului comunitar, să evite spaţiul aerian al Belarusului, cu excepţia situaţiilor de urgenţă.

„Circumstanţele din jurul acestei acţiuni ridică serioase dubii privind respectul arătat de Belarus pentru reglementările aviatice internaţionale. Acţiunile Belarusului au dus la creşterea riscurilor în materie de siguranţă pentru zborul Ryanair şi au pus sub semnul întrebării capacitatea ţării de a garanta siguranţa cetăţenilor care călătoresc cu avionul”, a apreciat Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei.

Marţi, companiile aeriene europene au început să schimbe rutele zborurilor, după indignarea internaţională împotriva regimului acuzat de deturnarea unui avion european pentru a aresta un opozant aflat la bord.

Liderii Uniunii Europene au decis luni seară să-şi închidă spaţiul aerian pentru Belarus şi să adopte un nou set de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Intervenţia EASA pe motive de securitate este separată de ameninţările oficialilor UE cu sancţiuni politice şi se adresează şi operatorilor aerieni din afara blocului comunitar care în unele cazuri continuă să zboare deasupra Belarusului – parte a principalului coridor între Asia şi Europa. Indicaţiile EASA nu sunt obligatorii.

Autorităţile din Belarus au trimis duminică avioane de vânătoare pentru „a recomanda” unui zbor de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair de la Atena spre Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire, nu au fost găsită nicio bombă şi doi pasageri – Roman Protasevici, un jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega – au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X