Misterul avionului care s-a învârtit în aer fără să intre în spațiul aerian UE: Decolase spre Barcelona, dar s-a întors la Minsk

Autor: , in Actualitate / Externe / Social / 26 mai, 2021, 17:37

Un avion al companiei bieloruse Belavia, care a decolat miercuri de la Minsk spre Barcelona, s-a întors din drum după ce s-a învârtit câteva zeci de minute în spațiul aerian al Belarusului, în apropiere de granița cu Polonia, unde urma să intre în spațiul aerian al Uniunii Europene, notează Digi24. Consiliul European a cerut blocarea accesului avioanelor bieloruse în spațiul aerian UE, după incidentul în urma căruia un avion Ryanair a fost deturnat spre Minsk, iar jurnalistul Roman Protasevici și prietena lui arestați.

Avionul a decolat la ora 13.30 de la Minsk și era programat să aterizeze la 16.15 la Bercelona, potrivit platformei FlighRadar24.com.

Traiectoria aparatului arată însă că s-a învârtit de mai multe ori în apropiere de granița cu Polonia, descriind bucle în aer, fără să iasă din spațiul aerian al Belarusului.

Zborul Belavia – Belarusian Airlines B2869 Minsk – Barcelona este în așteptare de câteva zeci de minute în apropierea graniței dintre Belarus și Polonia. Motivul este necunoscut însă e posibil ca zborul să nu aibă permisiunea de a tranzita spațiul aerian francez. Până acum Belavia a operat toate zborurile sale spre Europa, excepție cele spre Marea Britanie și Franța. În ciuda solicitării înaintată luni seara Consiliului Uniunii Europene de către Consiliul Europei de a interzice accesul în UE avioanelor deținute de companiile aeriene bieloruse, restricția încă nu a fost implementată”, arată BoardingPass, o pagină Facebook specializată în aviație.


Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE, potrivit propunerii adoptate de în Consiliul European.

Și companiile aeriene europene au reacționat la deturnarea de către regimul Lukașenko a unui zbor pentru arestarea unui disident politic – companii precum Air France și Lufthansa au anunțat că avioanele lor nu vor mai trece prin spațiul aerian al Belarusului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X