(VIDEO) Primele declarații ale lui Lukașenko, după avionul deturnat: „Nu trebuie să mă acuzați. Au trecut multe linii roșii, iar eu am protejat oamenii”

Autor: , in Actualitate / Externe / 26 mai, 2021, 13:57

La 3 zile după incident, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, a declarat că a acționat legal atunci când a decis ca un avion RyanAir să fie interceptat și adus la sol, susținând că a fost o alertă cu bombă venită din Elveția, relatează Reuters. Liderul belarus respinge acuzațiile că a urmărit de fapt arestarea jurnalistului și activistului Roman Protasevici.

Cum trebuia să procedăm? Am acţionat legal, protejând oamenii. Nu trebuie să mă acuzați de nimic”, a declarat Lukaşenko, în primele sale comentarii privind deturnarea avionului, adăugând că incidentul a arătat că Europa „acționează împreună cu dușmanii săi interni pentru a destabiliza Belarusul”.

Lukașenko susține că ar fi existat avertismente privind existența unei bombe în aeronavă și că acestea ar fi venit din Elveția.

Averstimentul a venit în Vilnius și Minsk a venit concomitent (…) Așa cum am mai spus, cei care doresc răul din afara și din interiorul țării și-au schimbat metodele de a ne ataca. Au trecut multe linii roșii și au trecut granițele bunului simț și al moralității umane”, a adăugat liderul Belarus.

În discursul său, Lukașenko a mai spus că decizia de a ateriza la Minsk a aparținut echipajului avionului care s-ar fi consultat cu proprietarii aeronavei și responsabilii de la aeroportul din Vilnius.

Decizia de a ateriza la Minsk e logică. De ce alte aeropoarte nu au dorit să-i permită aterizarea? În pericol se aflau 123 de pasageri și 6 angajați ai echipajului. Avionul de vânătoare MiG-29 a impus Boeing-ul să-și schimbe direcția de zbor și a avut misiunea de a-l escorta și a-i asigura aterizarea în siguranță la Minsk”, este explicația oferită de Lukașenko, acuzat că, de fapt, a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al său. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, ar fi fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Despre Roman Protasevici, jurnalistul de 26 de ani care era în avion și a fost arestat de KGB-ul bielorus, Alexandr Lukașenko a spus că este „un terorist bine cunoscut în afara țării” și că acesta dă acum depoziții despre cine îl plătea și pentru care servicii secrete lucra.

Lukaşenko a atenţionat că va reacţiona ferm la orice sancţiuni sau provocări. El a declarat că sistemele de apărare ale centralei nucleare din Belarus au fost plasate în stare de alertă maximă în timpul deturnării avionului.

Ţările occidentale acuză Belarusul că a deturnat avionul Ryanair, care a fost redirecţionat din cauza unei presupuse alerte cu bombă. Mai multe companii aeriene au spus că nu vor mai traversa spaţiul aerian al Belarusului.

Luni, la Bruxelles, liderii statelor membre UE au promis, în urma acestui incident, mai multe sancţiuni economice privind Belarusul.

Video: Haberso Official

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X