VIDEO. Interviu cu ambasadorul Poloniei la Chișinău: „Republica Moldova este o țară cu un potențial mare, care nu este valorificat”

Autor: , in Actualitate / Cotidianul TV / Economic / Materiale Video / Politic / Populare / Social / 27 mai, 2021, 17:18

Cotidianul TV a lansat, la începutul săptămânii, o serie de interviuri cu ambasadorii țărilor-membre ale Uniunii Europene acreditați în țara noastră. Unul din scopurile acestui proiect video este apropierea valorilor europene de cetățenii Republicii Moldova.

În cadrul interviurilor discutăm despre cum a fost marcată Ziua Europei la nivel de regiune în acest an, relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, dar și suportul financiar oferit Chișinăului.

Autoare: Ana Sârbu

Cel de-al doilea invitat în studioul Cotidianul TV a fost ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk. Excelența Sa a vorbit despre implicarea cetățenilor Republicii Moldova în dezvoltarea țării, precum și despre asistența Uniunii Europene oferită  Chișinăului pe parcursul ultimilor ani.

Noi putem să venim cu experiențele noastre, să arătăm cum am făcut noi, și apoi dvs să hotărâți dacă să țineți cont de recomandările noastre. Dar, în primul rând să mergeți la vot. Alegerile sunt un drept, dar moral – o obligațiune față de societate. Să iei o hotărâre chibzuită”, a spus ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.

Excelența Sa a precizat ce ar trebui să facă autoritățile pentru ca țara noastră să devină atractivă pentru investitorii europeni. „Țara trebuie să fie un partener credibil și atractiv. Un partener cu care alții vor discuta pentru că văd că această discuție are un sens și că aceste discuții ne vor duce la unele succese comune”, a precizat Bartłomiej Zdaniuk.

Urmăriți interviul integral cu ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk:

„Țară simpatică cu un potențial foarte mare, care nu este folosit. Dacă se mizează mai mult pe relațiile personale, dacă nu contează binele comunității, dacă este mai important să am nu știu câte case, nu știu câte mașini. Să știți că fiecare delegație care vine la Chișinău, de fiecare nivel, prima lor impresie este: „Ce mașini! Noi la Varșovia nu avem așa mașini, de unde sunt bani pentru asta?”. Și o altă întrebare, la ce bun așa mașini dacă nu aveți niciun drum, nicio autostradă pe care puteți să vă deplasați cu aceste mașini. De ce mizați totul pentru această bogăție? Pentru a le arăta altora, uite cât de bogat sunt eu? Asta este ridicol”, a subliniat Excelența Sa.

Pe parcursul lunii mai, cetățenii Republicii Moldova, dar și a țărilor-membre ale Uniunii Europene, au avut prilejul să urmărească on-line o serie o serie de evenimente de informare, comunicare și educare cu prilejul Zilei Europei. Menirea acestora fiind asigurarea vizibilității și informării cetățenilor cu privire la procesele de integrare europeană a țării și suportul Uniunii Europene în combaterea pandemiei COVID-19. Este vorba de diverse concerte, un festival de film, traininguri, evenimente culinare și educaționale.

Delegația UE și ambasadele altor țări din UE au susținut un concert cu participarea colectivelor muzicale Youth Orchestra, LaLa Play Voices Moldova, artiștii trupei Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici și alți interpreți moldoveni.

AICI puteți urmări concertul on-line, care a avut loc la începutul lunii mai.

Ziua Europei este marcată, în fiecare an, în data de 9 mai. Este o zi în care este sărbătorită pacea și unitatea în Europa. Această dată coincide cu evenimentul istoric prin care a fost pronunțată declarația lui Robert Schuman.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X