Prim-miniștrii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au adresat o scrisoare comună privind accesul la vaccin împotriva COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / Social / 31 mai, 2021, 16:23

Prim-miniștrii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei au adresat o scrisoare comună președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la cooperarea cu Uniunea Europeană privind vaccinurile împotriva COVID-19.

Cei trei înalți oficiali au remarcat că, la etapa actuală, vaccinarea rămâne a fi instrumentul-cheie pentru asigurarea sănătății populației și prevenirea recesiunilor economice, cauzate de restricții anti-pandemice.

Salutând livrarea loturilor de vaccin prin intermediul platformei COVAX și canalele bilaterale, oficialii subliniază importanța posibilității procurărilor directe de la producător sau țările-partenere pentru asigurarea sustenabilității și eficienței procesului de vaccinare.

Astfel, remarcând evoluțiile pozitive care au loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește aprovizionarea cu stocuri de vaccin, Republica Moldova, Georgia și Ucraina au solicitat sprijinul Comisiei Europene în vederea includerii țărilor Parteneriatului Estic în Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor”, se menționează în nota emisă de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

De asemenea, a fost solicitată examinarea posibilității aplicării și în raport cu statele Parteneriatului Estic a mecanismelor de sprijin utilizate recent în cazul statelor din Balcanii Occidentali, ceea ce va permite asigurarea unei cantități suficiente de doze de vaccin în timp rezonabil.

Cele trei țări asociate au apreciat înalt „solidaritatea demonstrată de UE cu țările din vecinătatea estică în cadrul abordării „Echipa Europa”, datorită căreia au fost livrate ajutoarele necesare pentru susținerea sistemelor de sănătate și oferite măsuri de sprijin economic”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X