Șeful adjunct al NATO îl acuză pe Lukașenko de „piraterie la nivel de stat”

Autor: , in Externe / 31 mai, 2021, 12:34

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a condamnat, luni, deturnarea avionului Ryanair de regimul din Belarus, despre care spune că se poate încadra la categoria „piraterie la nivel de stat”. Geoană spune că Alianța Nord-Atlantică face apel la Belarus pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei acestuia, rusoaica Sofia Sapega.

„Consiliul Nord Atlantic a condamnat în termeni puternici aterizarea forțată în Belarus de săptămâna trecută. Această aterizare forțată a unui avion civil a pus în pericol viețile pasagerilor și a echipajului. Acest gest este inacceptabil și violează normele ce guvernează Aviația civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat.

Secretarul general adjunct al NATO spune ce este „un incident ce ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor democratice fundamentale”.

„Suntem în măsura să salutăm deciziile pe care UE le-a adoptat. UE are instrumente, NATO nu are și suntem în favoarea unei anchete internaționale care să aducă lumină și transparență în jurul acestui incident”, a mai declarat Mircea Geoană.

Acesta a precizat că NATO face apel ca Belarus să ofere „drepturi fundamentale la liberă exprimare”.

„Poporul din Belarus trebuie să-și aleagă calea”, spune secretarul general adjunct al NATO.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X