Turcia l-a „repatriat” cu forţa pe un nepot al predicatorului Gülen; Îl așteaptă ani grei de închisoare

Autor: , in Externe / 31 mai, 2021, 13:29

Serviciile de informaţii turce l-au arestat în străinătate şi repatriat pe un nepot al predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că ar fi orchestrat puciul eşuat din iulie 2016 împotriva sa, informează AFP, citând presa turcă de luni.

Potrivit agenţiei Anadolu, Selahaddin Gülen a fost adus în Turcia de agenţi ai Organizaţiei naţionale de informaţii (MIT) după ce a fost arestat într-o ţară al cărei nume nu a fost dezvăluit, scrie Agerpres

Anadolu, care publică o fotografie în care suspectul apare încătuşat şi stând în picioare între două steaguri ale Turciei, nu menţionează dacă operaţiunea a avut loc cu acordul ţării unde s-a desfăşurat.

Selahaddin Gülen este acuzat de apartenenţă la ”organizaţia teroristă FETO’, aşa cum descrie Ankara mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, exilat în SUA şi care neagă orice implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016.

De la acel eveniment, Turcia a ‘repatriat’ mai multe zeci de persoane acuzate de apartenenţă la mişcarea lui Fethullah Gülen, mai ales din ţări din Balcani şi din Africa.

În 2018, răpirea din Kosovo de către agenţi ai MIT a şase cetăţeni turci acuzaţi de legături cu Gülen a provocat o criză politică la Pristina, ce a condus la demiterea ministrului de interne şi a şefului serviciului de informaţii.

În Turcia continuă în ritm susţinut represiunea împotriva presupuşilor susţinători ai lui Gülen, precum şi mediile prokurde.

Din 2016, zeci de mii de persoane au fost arestate şi peste 140.000 demise ori suspendate din funcţii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X