FMF a sancționat 6 jucători și două cluburi pentru influențarea ilegală a rezultatelor meciurilor

Autor: , in Actualitate / Social / 1 iunie, 2021, 14:52

Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat marți, 1 iunie, că a sancționat 6 jucători și două cluburi pentru influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor.

„Trucarea meciurilor este una dintre cele mai grave amenințări la adresa fotbalului profesionist. Prin urmare, protecția integrității competițiilor este absolut esențială pentru organismele de conducere sportive naționale și internaționale, întrucât trucarea meciurilor este considerată a fi cea mai mare amenințare pentru sport, deoarece afectează însăși esența principiilor loialității, integrității și sportivității”, menționează FMF.

În urma examinării mai multor meciuri de fotbal și a unui număr de peste 30 de jucători, FMF a prezentat un extras din deciziile Comitetului de Etică al FMF, pronunțate la sfârșitul lunii mai 2021.

Extras din Deciziile Comitetului de Etică al FMF:

Examinând cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal, ediția 2020/21, de către FC FLOREȘTI și jucătorii Artiom ZELENIUC și Andrei CALAC, conform raportului Departamentului de Integritate FMF din data 26 ianuarie 2021, precum și rapoartele companiilor de furnizare a serviciilor de date sportive, FITS și GoodGame, rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) și a sistemului de monitorizare globala a loteriilor privind pariurile sportive ce vizează detectarea și analiza activităților de pariere suspecte, GLMS, referitor la următoarele meciuri:

FC Dinamo-Auto – FC Florești 3:1, disputat la data de 3 iulie 2020;

FC Florești – FC Petrocub 0:4, disputat la data de 11 iulie 2020;

FC Florești – CSF Speranța 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020;

FC Sfîntul Gheorghe – FC Florești 2:0, disputat la data de 27 iulie 2020;

FC Florești – FC Sheriff 0:1, disputat la data de 1 august2020.

HOTĂRĂȘTE:

1. A recunoaște jucătorul Artiom ZELENIUC vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Artiom ZELENIUC pentru o perioadă de 1 an.

2. A recunoaște jucătorul Andrei CALAC vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Andrei CALAC pentru o perioadă de 1 an.

3. A solicita FIFA să extindă prezenta decizie pentru a-i da efect la nivel mondial.

4. A recunoaște FC FLOREȘTI vinovat de implicare în manipularea meciurilor, încălcând Codul Disciplinar FMF (art. 59).

5. A sancționa FC FLOREȘTI cu depunctarea a 6 puncte din Campionatului RM la fotbal ediția 2021/22.

De asemenea, examinând în ședință cauza privind manipularea meciurilor din cadrul Campionatului Moldovei la fotbal, ediția 2020/21, de către: CSF SPERANȚA Nisporeni și jucătorii Mihail BOLUN, Matvii GUIGANOV, Orest BUDYUK și Oleksandr NASONOV, conform raportului Departamentului de Integritate FMF din data 26 ianuarie 2021, precum și rapoartele companiilor de furnizare a serviciilor de date sportive, FITS și GoodGame, rapoartele UEFA-BFDS (SPORTRADAR) și a sistemului de monitorizare globala a loteriilor privind pariurile sportive ce vizează detectarea și analiza activităților de pariere suspecte, GLMS, referitor la următoarele meciuri:

CSF Speranța Nisporeni – FC Sfintul Gheorghe 2:2, disputat la data de 25 iunie 2020,

FC Sheriff – CSF Speranța Nisporeni 2:0, disputat la data de 3 iulie 2020,

FC Milsami – CSF Speranța Nisporeni 3:0, disputat la data de 13 iulie 2020,

CSF Speranța Nisporeni – FC Dinamo Auto 1:2, disputat la data de 18 iulie 2020,

FC Floresti – CSF Speranța Nisporeni 1:1, disputat la data de 22 iulie 2020,

în conformitate cu art. 9 lit. f), 10 lit. g) 20, 28, 31, 32, 59, 77, 78 din Codul Disciplinar FMF, art. 2, 5, 6, 7 Codul de Etică al FMF, art. 1, 2, 4, 16, 19, 21, 22 ale Regulamentului FMF privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Etică,

HOTĂRĂȘTE:

1. A recunoaște jucătorul Mihail BOLUN vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Mihail BOLUN pentru o perioadă de 1 an.

2. A recunoaște jucătorul Matvii GUIGANOV vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Matvii GUIGANOV pentru o perioadă de 2 ani.

3. A recunoaște jucătorul Orest BUDYUK vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Orest BUDYUK pentru o perioadă de 1 an.

4. A recunoaște jucătorul Oleksandr NASONOV vinovat de încălcarea dispoziției relevante din Codul Disciplinar FMF legată de influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor (art. 59). A suspenda din activitatea fotbalistică jucătorul Oleksandr NASONOV pentru o perioadă de 1 an.

5. A solicita FIFA să extindă prezenta decizie pentru a-i da efect la nivel mondial.

6. A recunoaște CSF SPERANȚA Nisporeni vinovat de implicare în manipularea meciurilor, încălcând Codul Disciplinar FMF (art. 59). A sancționa CSF SPERANTA Nisporeni cu amendă în sumă de 200 de mii de lei.

Hotărârile Comitetului de Etica al FMF pot fi atacate la Comitetul de Apel al FMF, în conformitate cu prevederile art. 24 al Regulamentului FMF privind organizarea și funcționarea Comitetului de Etică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X