Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro

Autor: , in Actualitate / Economic / 2 iunie, 2021, 14:34

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 2 iunie, un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, dar și garanții financiare. În nota informativă se menționează că această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19 din țară.

Banii vor fi alocați în următorii 3 ani pentru a promova investiții care să stea la baza redresării durabile a Moldovei după criza provocată de pandemia COVID-19.

Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe drumul său spre redresare și pentru a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi. În cele din urmă, acest plan ilustrează forța asociației noastre și solidaritatea de a lupta împreună cu pandemia COVID-19”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat: „Cu acest ambițios Plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al R. Moldova în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”.

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

Potrivit Comisiei Europene, de la izbucnirea pandemiei COVID-19, peste 127 de milioane de euro, sprijin bilateral au fost mobilizate în 2020, pentru a ajuta R.Moldova să facă față șocului inițial al crizei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X