Când vor putea cetățenii români să-și obțină certificatul verde digital de călătorie

Autor: , in Externe / 3 iunie, 2021, 13:57

Cetățenii români vor putea să-și obțină certificatul verde digital, care va facilita călătoriile la nivel european, până la 1 iulie, în condițiile în care acesta va fi lansat în acea zi, au anunțat autoritățile de la București.

„Certificatul digital european privind COVID, se lucrează de mai bine de două luni de zile, cu toate instituţiile implicate. Suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a afirmat, joi, vicepreşedintele CNCAV Andrei Baciu, citat de News.ro.

El a precizat că certificatul ne va ajuta, la nivel european, să avem o abordare integrată.

„Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folisi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.

Acesta a explicat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.

„Vom crea un cont, ne autentificăm, vom primi le email un link de unde putem descarca certificatul. Certificatul se referă la trei situaţii: la vaccinare – faptul că suntem vaccinaţi, se poate referi la recuperare – faptul că am trecut prin boală, sau absenţa infectării, dată de un rezultat RT PCR negativ”, a mai precizat Baciu.

Certificatul va putea fi prezentat în vamă în firmat fizic sau pe telefon sau alt dispozitiv, chiar şi ca fotografie, întrucât codul QR poate fi scanat.

Andrei Baciu, a fost întrebat în ce măsură ar fi posibil ca România să înceapă mai repede să elibereze certificate digitale, în condiţiile în care sunt şapte ţări UE care deja fac acest lucru.

„Sunt câteva aspecte de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, sunt câteva variaţii legislative care au permis implementarea unor astfel de chestiuni mai rapid. Pe de altă parte, la nivelul câtorva state membre au fost iniţiative pentru astfel de aplicaţii care au fost desfăşurate cumva, care au început în ultimele luni de zile. Deci sunt state membre care au o activitate importantă turistică şi au decis introducerea unor astfel de aplicaţii până să apară ideea la nivel european. Dar oricum până la 1 iulie şi România va avea şi va implementa acest certificat digital european privind COVID-19 astfel încât să putem să avem facilităţile de transport pe care le garantează acest certificat”, a explicat Andrei Baciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X