(DOC) Regulile impuse de autorități privind organizarea și desfășurarea alegerilor din 11 iulie, în contextul pandemiei COVID-19

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Politic / 3 iunie, 2021, 16:59

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat în ședința de joi, 3 iunie, instrucțiunea privind modalitatea de organizare și desfășurare de către Comisia Electorală Centrală a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în condițiile situației pandemice prin infecția cu COVID-19.

Documentul stabilește regulile generale obligatorii de prevenire și combatere a infecției COVID-19 la desfășurarea alegerilor.

În instrucțiune sunt indicate măsurile de protecție pentru toți subiecții electorali: alegători, funcționari electorali, concurenți electorali și alți actori implicați. Un capitol aparte este dedicat normelor de desfășurare a campaniei electorale, în cazul organizării de evenimente/întruniri/acțiuni ce presupun prezența fizică a participanților.

Este obligatorie măsurarea temperaturii fiecărui alegător la intrarea în secția de votare.

De asemenea, se recomandă prezentarea alegătorilor la secțiile de vot, după posibilitate, cu pixurile proprii.

Persoanele care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute (temperatura mai mare de 37 grade Celsius, tuse, respirație îngreunată etc.) și se prezintă la secția de votare în ziua alegerilor până la ora 15.00 nu vor fi admise în incinta secției de votare, dar vor fi înscrise în lista pentru votare la domiciliu.

Persoanele care sunt în autoizolare (pentru tratament la domiciliu, persoane contacte, persoane revenite de peste hotare și cei care manifestă simptome ale infecției respiratorii acute) își vor putea exercita dreptul de vot la locul aflării, prin depunerea unei
cereri la biroul electoral al secției de votare unde alegătorul își are domiciliul/reședința. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă verbală, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării și până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute până la ora 15.00.

În incinta secțiilor de votare, în ziua alegerilor, se vor respecta în mod obligatoriu măsurile de control și combatere a infecției COVID-19 stabilite de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

CEC a înregistrat 11 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar alte 6 dosare se află în proces de examinare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X