joi, iunie 3, 2021


Europarlamentarii Mureșan și Tudorache, despre cele 600 de milioane de euro pentru R. Moldova din partea UE

Autor: , in Actualitate Economic Politic , - 09:58

Președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, cât și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, au venit cu reacții după ce Comisia Europeană a aprobat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Dragoș Tudorache a salutat adoptarea planului de redresare economică pentru Republica Moldova, dar în același timp a subliniat că țara va trebui să îndeplinească anumite condiții. Printre acestea se numără reforma justiției, lupta cu corupția și reforma administrativă.

Vești extrem de încurajatoare pentru Republica Moldova de la Comisia Europeană. Planul de redresare economică inițiat la Bruxelles cuprinde sume care ajung în total la 600 de milioane de euro, bani pe care autoritățile de la Chișinău vor putea să îi investească, printre altele, în zona administrativă, în economie, educație, reforme structurale”, a menționat Tudorache.

Europarlamentarul a subliniat că ajutorul european este concret și trebuie utilizat integral în perioada care urmează.

Condițiile rămân aceleași și se referă la reformele structurale pe care le așteptăm de ceva vreme. Justiția, lupta anticorupție si reforma administrativă sunt câteva dintre ele. Dar sper ca mesajul important care va rămâne după acest anunț să fie cel prin care se înțelege solidaritatea europeană cu Republica Moldova. Efortul de a trece la reforme structurale trebuie făcut pentru binele cetățenilor moldoveni și pentru buna funcționare a Republicii Moldova. Atâta vreme cât se înțelege foarte clar că sumele și conditionalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor nu văd niciun obstacol în accesarea integrală a ajutorului european. Istoricul negativ în accesarea fondurilor europene trebuie să funcționeze ca o lecție necesară în impulsionarea schimbărilor pe care le așteaptă toată lumea. Ajutorul european este concret și trebuie utilizat integral în perioada care urmează”, a conchis Dragoș Tudorache.

În aceeași ordine de idei, președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, susține că angajamentul puternic față de reforme au jucat un rol foarte important în acordarea acestui sprijin Republicii Moldova.

Planul de relansare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro anunțat de Comisia Europeană nu ar fi fost posibil fără colaborarea extrem de strânsă dintre președinta Maia Sandu și instituțiile Uniunii Europene. Credibilitatea de care se bucură la nivel internațional președinta Republicii Moldova, precum și angajamentul puternic față de reforme au jucat un rol foarte important în acordarea acestui sprijin Republicii Moldova”, a menționat Mureșan.

La acest subiect: Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 2 iunie, un plan de redresare economică pentru Republica Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, dar și garanții financiare. În nota informativă se menționează că această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19 din țară.

Vezi și: Maia Sandu, după ce Comisia Europeană a aprobat un plan de 600 milioane de euro pentru R. Moldova

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *