(VIDEO) O nouă înregistrare cu Roman Protasevici: „Am fost trădat. Am avut un conflict personal cu un singur om”

Autor: , in Externe / 3 iunie, 2021, 10:27

Pe canalul de Telegram a apărut o nouă înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici, fiind publicată de postul de televiziune național din Belarus ONT.

În principiu, am avut un conflict personal cu un singur om, destul de tensionat, mai ales în ultimele zile. La început, nu am avut conflicte majore, dar la un pahar de tărie, mi-a spus că vor exista probleme, pentru că avem caractere puternice și că mai devreme sau mai târziu, vor apărea probleme”, a declarat Protasevici.

Roman Protasevici susține că nu obișnuia să dezvăluie despre mișcările sale, iar singura dată a făcut-o cu 40 de minute înainte de a se urca în avionul de pe cursa Atena – Vilnius, când a scris în chatul de lucru despre unde și cu ce avion se va deplasa, ulterior a ajuns să fie arestat de forțele de securitate belaruse.

Singura dată când am scris despre când și cu ce avion voi zbura, a fost în chatul de lucru cu 40 de minute înainte de decolare. În chat este și omul acesta. Se mai întâmplă. Eram în închisoare și nu aveam acces la niciun fel de informații. Unul dintre primele lucruri la care m-am gândit a fost: „Chiar am fost trădat”. Nu am vorbit niciodată despre ce fac și imediat ce am făcut-o, m-am trezit la Minsk. Imediat”, a mai spus Protasevici.

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko îl consideră pe jurnalistul disident Roman Protasevici drept un „inamic personal”, potrivit unui director al Radio Europa Liberă și consilier al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse din exil, relatează CNBC.

Acest lucru s-ar datora faptului că Protasevici a fost unul dintre criticii proeminenți ai lui Lukașenko și a jucat „un rol extrem de important” în mobilizarea protestelor de stradă din Belarus, afirmă Franak Viacorka, directorul creativ al Radio Europa Liberă Belarus și consilier al lui Tihanovskaia.

„El (Protasovici) scria povești, comenta asupra știrilor și le explica oamenilor lucruri de bază – de ce ar trebui să se implice în politică, de ce trebuie să participe toată lumea”, a declarat Viacorka pentru CNBC.

„Din acest motiv a devenit el inamicul, inamicul personal al lui Lukașenko”, mai susține directorul RFE.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția bielorusă cât și de Occident.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viacorka.

Acesta s-a declarat de asemenea extrem de îngrijorat cu privire la siguranța lui Protasevic, sănătatea „și chiar viața sa”, afirmând că crede că jurnalistul ar putea fi reținut de KGB, serviciul secret al Minskului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X